De Cocksdorp

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Cocksdorp

De Cocksdorp ontstond kort na de inpoldering van de kwelder tussen het ‘oude’ Texel en het eilandje Eijerland.  Op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat werd een haventje aangelegd, waarna er al snel  de eerste huizen verrezen. Het gehucht heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al snel vernoemd naar N.J. de Cock, een reder uit Antwerpen. Samen met enkele vermogende had hij de Sociëteit van Eigendom van Eierland opgericht, die het initiatief voor de inpoldering nam.

Historische monumenten
Ondanks z’n jeugdige leeftijd is De Cocksdorp een interessant dorp, met een prettige mengeling van cultuur en natuur. Er staan historische monumenten, zoals de twee kerken en een paar kilometer buiten het dorp de vuurtoren. Maar ook het toeristisch aanbod is goed ontwikkeld. Naast alle winkels en horeca kun je er in juli en augustus iedere donderdag naar de Durpermarkt. In het vakantieseizoen kun je een ritje maken met de Texelse Paardentram. Onderweg vertelt de koetsier van alles over het dorp en de omgeving. Leuk om te bezoeken is ook het vliegveld, even ten zuiden van De Cocksdorp. Vooral ’s zomers is het er een komen en gaan van (sport)vliegtuigen uit binnen- en buitenland. Ook kun je er leren parachutespringen, een tandemsprong maken of een rondvlucht boeken. Naast vakantiepark De Krim, ook al op steenworpafstand van De Cocksdorp, ligt golfbaan De Texelse, één van de weinige echte ‘linksbanen’ van Nederland.

Natuur
Van een ongekende schoonheid is de natuur in de direct omgeving. Natuurgebieden als De Slufter, De Schorren, de Roggesloot en de Eierlandse Duinen staan bij liefhebbers bekend om z’n enorme diversiteit aan vogels. In het Krimbos kun je heerlijk fietsen en wandelen. Honden hoeven er niet aan de lijn.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp