De Waal

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
TEXEL
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Waal dateert uit de twaalfde eeuw en dankt zijn naam aan een dijkdoorbraak die er ooit plaatsvond. Op de plek waar de zee binnendrong, ontstond een gat, dat ook na het herstel van de zeewering niet verdween en een ‘waal’ werd genoemd. Ook de naam Bomendiek, het dijkje waarover je het dorp vanaf Den Burg binnenkomt, herinnert nog aan de ligging aan zee.

Eeuwenlang verdienden veel inwoners van De Waal hun brood in de landbouw. Voor die geschiedenis is volop aandacht bij Cultuurhistorisch Museum Texel, dat een grote collectie oude wagens heeft, een stolpboerderij, een oude smederij en tal van andere historische verzamelingen. Het museum wordt draaiende gehouden door vrijwilligers.

Russenoorlog
De kerk van De Waal is relatief nieuw. De oude werd in april 1945 in brand geschoten tijdens de ‘Russenoorlog’, toen Georgische krijgsgevangenen in opstand kwamen tegen hun Duitse superieuren. Vlakbij staat het beeld van de Sommeltjes, legendarische dwergen die volgens overlevering in een later afgegraven grafheuvel buiten het dorp woonden.

Dankzij de centrale ligging is De Waal een knooppunt van diverse fietsroutes. Je passeert het dorp onder meer tijdens het volgen van de Boerenroute, die van Oudeschild dwars door weilanden en over oude dijkjes naar De Koog voert. De Waal is daarbij een heerlijke pleisterplaats. Hotel Rebecca verdiende een Bib Gourmand (een soort Michelinster voor restaurants van een lagere prijsklasse) en staat vermeld in de Top 500 van het culinaire tijdschrift Lekker.

Eens in het jaar, op de eerste zaterdag van juli, is het tijdelijk even wat minder rustig in De Waal. Dan wordt op het weiland tegenover het dorpshuis Sommeltjespop gehouden, een kleinschalig muziekfestival waar toch al heel wat bands van naam optraden.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp