Den Burg

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Den Burg kent een rijke geschiedenis. Uit archeologische opgravingen is gebleken dat er vermoedelijk een Friese burcht heeft gestaan, die in de zevende eeuw werd verwoest. Op gezag van graaf Jan van Beaumont werd halverwege de veertiende eeuw een vestingwal aangelegd. Het ringvormige patroon van de straten in het centrum herinnert nog aan die tijd.

Tweede Wereldoorlog
Texels grootste dorp heeft zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 5 op 6 april 1945 kwamen Georgische krijgsgevangenen in opstand tegen hun Duitse superieuren. Bij het neerslaan vielen niet alleen vele honderden slachtoffers onder soldaten en Texelse burgers, bij een bombardement raakte Den Burg zwaar beschadigd.

Historisch schoon
De meeste gebouwen werden na de oorlog gerestaureerd.  Mede daardoor is er nog veel historisch schoon te bewonderen. Beeldbepalend is De Burght, de kerk aan de Binnenburg, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd op de fundering van een Romaans tufstenen kerkje uit de elfde eeuw. Bijzonder is ook het ’t Schoutenhuys, het oudste stenen gebouw van Texel en tegenwoordig onderdeel van hotel De Lindeboom. De kelders deden vroeger dienst als gevangenis. De moeite van een bezoek waard is zeker ook museum de Oudheidkamer, dat in 1599 werd gebouwd als gasthuis. Van hieruit worden in vakanties geregeld historische rondwandelingen verzorgd.

Kloppend hart
Den Burg is in vele opzichten het kloppend hart van het eiland. Veel Texelaars werken er en bijna alle jeugdige inwoners vanaf twaalf jaar gaan er naar school. Nogal wat grote winkelketens zijn er neergestreken, maar er zijn ook nog behoorlijk wat andere winkels in allerlei soorten en maten. Iedere maandagochtend is er markt. In de zomermaanden wordt op woensdag een toeristische markt gehouden rondom wisselende thema’s. In het centrum vind je cafés en restaurants in diverse prijsklassen.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp