Den Hoorn

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Den Hoorn

De geschiedenis van Den Hoorn begint in 1398, toen een voorloper – het havenplaatsje Den Horn (met één o) – werd verwoest door Friese zeerovers. De bewoners sloegen op de vlucht en herbouwden hun huizen een kilometer noordelijker, op de flanken van het klif dat hier in de voorlaatste ijstijd was gevormd.

Loodsen
Den Hoorn is altijd onlosmakelijk met de zee verbonden geweest. In vroeger tijden woonden hier de loodsen, die grote handelsschepen veilig tussen de gevaarlijke zandbanken rond het eiland loodsten. Een belangrijke groep vormden ook de commandeurs, de kapiteins van de walvisvaarders, die in succesvolle jaren goed geld verdienden. Sporen van die roemruchte geschiedenis zijn terug te vinden in de vorm van de fraaie huizen die deze mannen zich konden permitteren. Een tip: op veel gevels in Den Hoorn hangt een bordje met de (interessante) geschiedenis van deze panden.
Later werd Den Hoorn een dorp van schapenhouders en bloembollentelers. Sinds halverwege de vorige eeuw verdienen veel Hoornders hun geld in het toerisme. Het dorp telt allerlei eethuizen en restaurantjes, bed & breakfasts, kleine hotels, groepsaccommodaties, een supermarkt met Texelse producten en een uitgestrekte duincamping met de typerende naam Loodsmansduin.

Broadway
In Den Hoorn staat ook een theater – De Toegift@Klif 12 – waar regelmatig cabaretiers en muzikanten optreden. Op cultureel gebied valt er sowieso veel te beleven. Landelijke allure heeft het festival Broadway, waarbij huiskamers en garages worden verbouwd tot minitheaters. Steeds bekender ook wordt Klifhanger: kunst op locatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele concerten en tentoonstellingen die regelmatig worden gehouden, al dan niet ter gelegenheid van kunstmaand Lange Juni.

Den Hoorn is ook geliefd bij rustzoekers. Het dorp ligt op loop- en fietsafstand van fraaie oude poldertjes, uitgestrekte natuurgebieden als De Hors, De Geul en De Bollekamer, het Texelse bos De Dennen en uiteraard de uitgestrekte stranden.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp