Oudeschild

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Oudeschild

Oudeschild ontstond aan het begin van de zeventiende eeuw, toen enorme aantallen schepen aan de Texelse oostkust lagen te wachten op gunstige omstandigheden om uit te varen. Deze schepen zorgden voor handel en welvaart. Op Texel sloegen ze onder meer drinkwater in, afkomstig uit de Wezenputten bij landgoed Brakestein, dat ijzerhoudend was en daardoor lang houdbaar. Ze werden Wezenputten genoemd omdat ze eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. De opbrengst kwam ten goede aan de opvang van ouderloze kinderen.

Skilsloot
Van de oorspronkelijke vijf putten zijn er nog twee over. Ook de Skilsloot, waardoor het water naar de grote schepen werd gebracht, bestaat nog steeds, zij het dat deze tegenwoordig wel erg smal en ondiep is. Een wandeling of fietstocht over het fraaie Skillepaadje, dat naast deze sloot loopt, mag op je vakantie eigenlijk niet ontbreken.

Ook het witte Zeemanskerkje dateert uit de Gouden Eeuw. Zeelieden baden hier voor hun zielenheil voordat ze op reis gingen. Het kerkje bezit drie prachtige kroonluchters. Eén ervan werd geschonken door admiraal Cornelis Tromp, een ander door Michiel de Ruyter en de derde waarschijnlijk door de weduwe van Tromp.

Kaap Skil
Een goede manier om kennis te maken met het maritieme verleden van Oudeschild is een bezoek aan museum Kaap Skil. Er zijn regelmatig demonstraties touwslaan, visroken en andere oude ambachten. En in de nagebouwde vissershuisjes krijg je een idee hoe het was om vroeger in het dorp te wonen en werken. Een belevenis zijn ook de sterke verhalen die jutters en zeelui vertellen. Op het buitenterrein staat de monumentale molen De Traanroeier, die hier in 1902 werd gebouwd.

Een belevenis ten slotte is een wandeling over de haven. Vooral op vrijdag, wanneer de kotters terugkeren van zee, is er altijd veel bedrijvigheid.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp