De Hoge Berg

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Hoge Berg

Ook al ligt De Hoge Berg maar op 15,3 meter boven zeeniveau, het uitzicht vanaf het natuurgebied op de rest van het eiland, is prachtig. Het hoogste punt biedt kijk op een deel van het eiland en tot achter de Waddenzeedijk. Op de Hoge Berg liggen de deelnatuurgebieden ‘Het bossie’ – een speel- en picknickplaats, en De Zandkuil – het enige insectenreservaat van Nederland. Ook bevindt zich een begraafplaats in het gebied: de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel, waar de Georgiërs rusten die omkwamen op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tuunwoallen
Natuurgebied De Hoge Berg is bij uitstek geschikt om te wandelen en te fietsen. De aanwezigheid van de schapenboeten en stolpboerderijen zorgt voor een ‘echt Texels’ uitzicht. De graslanden, die in de lente worden gevuld door huppelende lammetjes, worden van elkaar gescheiden door zogenaamde ’tuunwoallen’. Deze typisch Texelse landafscheidingen bestaan uit opeengestapelde graszoden. Naast de praktische functie, hebben de tuinwallen ook een grote ecologische waarde. Er groeien bijzondere plantensoorten, waar op hun beurt veel verschillende insecten op afkomen.

De Zandkuil
De Zandkuil ligt aan de oostzijde van De Hoge Berg en is het enige insectenreservaat van Nederland. Het gebied, een oude zandafgraving van slechts 0,74 hectare groot, ontstond in 1742. Sinds 1925 is het terrein officieel natuurreservaat en wordt het beheerd door Natuurmonumenten.

De Zandkuil bestaat uit – de naam zegt het al – zand. Omdat het zand zo stevig is, kunnen graafwespen en -bijen hier prima holletjes graven. In de verschillende soorten zand die de zandkuil rijk is, zijn meer dan veertig soorten wespen en bijen te tellen. Andere insecten, zoals libellen en vlinders, vertoeven eveneens graag in het gebied. Ook bioloog, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse was na een bezoek aan het terrein enthousiast. Hij schreef er meermaals over.

Omdat in het Hoge Berg-gebied zoveel insecten voorkomen, vinden vogels hier een ideale broedplaats. De weidevogels voeden hun hongerige jongen graag met de eiwitrijke versnaperingen.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van De Hoge Berg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp