De Korverskooi

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Korverskooi

Eendenkooien liggen vaak in een bosje in afgelegen gebied. Het bosje rond de Korverskooi, toentertijd bestaande uit elzen, dennen en eiken, werd in de beginjaren aangeplant rond een duinplas. Deze duinplas werd gebruikt als kooiplas. De reden dat eendenkooien verstopt werden voor het grote publiek, was dat de kooiker in alle rust zijn gang moest kunnen gaan met het vangen van eenden.

Eenden
Een eendenkooi zoals de Korverskooi bestaat uit een kooiplas – een watertje, in dit geval een duinplas – met vangpijpen en een fuik. In het watertje zwemmen tamme eenden, die de wilde eenden naar de kooi moeten lokken. De kooiker verschuilt zich met zijn assistent, een hondje, achter de rietschermen langs de vangpijp. Wanneer er zich een wilde eend in de eendenkooi bevindt, trekt het hondje van de kooiker de aandacht. De nieuwsgierige eend zwemt in de richting van het hondje, waar ook de kooiker zich bevindt. Als deze tevoorschijn komt, schrikken de wilde eenden, verlaten ze de pijp en belanden ze in de fuik, waar de kooiker ze in een hokje opsluit.

Zangvogels
Sinds 1961 worden de eenden in de Korverskooi alleen nog gevangen voor onderzoek. Dit onderzoek wordt sinds 1993 uitgevoerd door vrijwilligers van Vogelwerkgroep Texel; voor die tijd lag dit werk in handen van Staatsbosbeheer. Ook zangvogels worden met behulp van een speciale val in de Korverskooi gemerkt. Deze zogenaamde Helgolandval, een constructie van buizen en gaas, is 40 meter diep. Aan het einde van de fuik bevindt zich een vanghokje. De vogels – van winterkoning tot buizerd – worden met vogelgeluiden, fruit en zaden in de val gelokt. Daar worden ze geringd en opgemeten. Sinds circa 25 jaar worden in de Korverskooi ook nachtvlinders gevangen en geregistreerd.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

impressie

Foto's van De Korverskooi

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp