De Mokbaai

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Mokbaai

De Mokbaai is ontstaan nadat De Hors, inmiddels natuurgebied maar destijds slechts een zandplaat, in 1749 aan het eiland vastgroeide. Voor die tijd was De Mokbaai een waterweg: het Spanjaardsgat. Het Spanjaardsgat werd in de achttiende eeuw steeds ondieper, maar met de komst van De Hors bleef slechts het zuidoostelijke deel van de vaarroute open. Zo ontstond De Mokbaai, die al rap droog dreigde te gaan liggen. Omdat het gebied ’s winters een belangrijke haven was voor koopvaardijschepen, werd in 1846 een stuifdijk aangelegd aan de zuidelijke kant. Nu wordt de vaargeul naar De Mokbaai diep gehouden door deze af en toe uit te baggeren.

Foerageergebied
De Mokbaai bestaat grotendeels uit kwelders met veel zeekraal. Bij eb valt het gebied bijna volledig droog. De wadplaat is dan terrein voor rustende vogels. Vogels zijn in De Mokbaai eveneens graag te vinden bij hoog water – om te foerageren. Bijvoorbeeld lepelaars en grote sterns, die in De Mokbaai graag een stekelbaarsje komen vissen. Aan de andere kant van de dijk liggen verschillende vogelreservaten, waar de watervogels broeden en rusten. De dijk biedt een perfect uitkijkpunt over De Mokbaai en de aangrenzende vogelreservaten. Voor vogelaars zijn mei, september en oktober de beste maanden om bijzondere trekkende vogels te spotten.

Militair oefenterrein
Aan de Mokbaai ligt het militair oefenterrein de Joost Dourleinkazerne. Mariniers gebruiken De Mok om te trainen en oefeningen te doen. Naast voor militaire doeleinden, wordt De Mokbaai regelmatig gebruikt voor onderzoek door biologen van onder meer het NIOZ, het onderzoeksinstituut dat gevestigd is op ’t Horntje.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

impressie

Foto's van De Mokbaai

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp