De Nederlanden

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Appartementen / Chalets op Texel
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Nederlanden

Cultuurgrasland en herinrichting In De Nederlanden is de invloed van het zoute water verdwenen. Dit komt omdat er een dijkje is aangelegd dat het zoute water uit De Slufter tegenhoudt. Hierdoor kon het gebied in de negentiende eeuw geleidelijk ontgonnen worden tot cultuurgrasland. Een deel van De Nederlanden fungeert als agrarisch gebied. Zo lopen er schapen en Galloway-runderen. In 2008 is het gebied heringericht bij een grootschalig natuurontwikkelingsproject. Hierbij was het doel om de oorspronkelijke natuur te herstellen. Zo is de vruchtbare bovenlaag in het gebied afgeplagd en de waterhuishouding veranderd. De rechte afwateringssloot is hierbij omgevormd tot een licht kronkelende binnendijkse kreek met glooiende oevers. De Bertusnol Voor een prachtig uitzicht, bezoek je ‘De Bertusnol’. Deze hoge duin bevindt zich in De Nederlanden en is te beklimmen door een grote steile trap. Bovenaan kun je genieten van een schitterende uitkijk over het natuurgebied. Bereikbaarheid De Nederlanden is makkelijk te bereiken vanaf het parkeerterrein bij strandpaal 21. Vanaf hier loop je zo De Nederlanden in. Daarbij is hier tevens de start van een mooie wandeling. Deze route is vier kilometer lang en wordt aangegeven met blauwe paaltjes.

Cultuurgrasland en herinrichting
In De Nederlanden is de invloed van het zoute water verdwenen. Dit komt omdat er een dijkje is aangelegd dat het zoute water uit De Slufter tegenhoudt. Hierdoor kon het gebied in de negentiende eeuw geleidelijk ontgonnen worden tot cultuurgrasland. Een deel van De Nederlanden fungeert als agrarisch gebied. Zo lopen er schapen en Galloway-runderen.
In 2008 is het gebied heringericht bij een grootschalig natuurontwikkelingsproject. Hierbij was het doel om de oorspronkelijke natuur te herstellen. Zo is de vruchtbare bovenlaag in het gebied afgeplagd en de waterhuishouding veranderd. De rechte afwateringssloot is hierbij omgevormd tot een licht kronkelende binnendijkse kreek met glooiende oevers.

De Bertusnol
Voor een prachtig uitzicht, bezoek je ‘De Bertusnol’. Deze hoge duin bevindt zich in De Nederlanden en is te beklimmen door een grote steile trap. Bovenaan kun je genieten van een schitterende uitkijk over het natuurgebied.

Bereikbaarheid
De Nederlanden is makkelijk te bereiken vanaf het parkeerterrein bij strandpaal 21. Vanaf hier loop je zo De Nederlanden in. Daarbij is hier tevens de start van een mooie wandeling. Deze route is vier kilometer lang en wordt aangegeven met blauwe paaltjes.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van De Nederlanden

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp