De Razende Bol Noorderhaaks

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Razende Bol Noorderhaaks

Wandelend eiland
De zandplaat Noorderhaaks is ontstaan op de plaats waar de ebstroom vanuit De Waddenzee de opkomende vloed van de Noordezee elkaar tegenkomen. Doordat de stromingen elkaar opheffen, zonk het zand en kon een eilandje onstaan. Eilandjes als de Razende Bol blijven nooit op dezelfde plek liggen. Zo groeide een vergelijkbare zandplaat, Onrust, aan het einde van de negentiende eeuw al aan Texel vast. Aangezien de Razende Bol zich elk jaar zo’n 100 meter verplaatst, zou deze zandplaat in de toekomst ook wel eens deel kunnen gaan uitmaken van Texel. Of dit echt zal gebeuren, blijft onzeker: de stroom in het Molengat, de vaargeul tussen Texel en Noorderhaaks van circa 650 meter breed, is erg sterk. De afstand tussen de Razende Bol en het Waddeneiland wordt daarbij niet kleiner. Ondanks dat Noorderhaaks tot op heden een op zichzelf staand eilandje is, maakt het officieel deel uit van de gemeente Texel.

Rustplaats
Zandplaat Noorderhaaks fungeert jaarrond als hoogwatervluchtplaats voor diverse zeevogels en zeehonden. Dwegsterns, verschillende steltlopers, meeuwen en aalscholvers broeden in het voorjaar op de Razende Bol. De grijze zeehond werpt in de winter, de jongen van de gewone zeehond worden in de zomer geboren. Al deze jonge dieren brengen hun eerste weken door op de zandplaat. Zij hebben veel rust nodig en kunnen na de geboorte nog niet direct zwemmen. Aangezien de rust op het zuidelijke deel van Noorderhaaks nog wel eens verstoord wordt, is de noordzijde van het eiland – om de rust voor de dieren te kunnen garanderen – niet toegankelijk voor publiek.

Onrust
Hoewel veel zeehonden en zeevogels graag op de Razende Bol vertoeven vanwege de rust, is het niet altijd kalm en vredig op de zandplaat. Tijdens stormachtige noordwestenwind komt Noorderhaaks nog wel eens onder water te staan. Maar daarbij is, naast bij vogels, de Razende Bol ook zeer populair als rustplaats bij watersporters. Op zomerse dagen kan het er dan ook erg druk zijn.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

impressie

Foto's van De Razende Bol Noorderhaaks

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp