De Roggesloot

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Roggesloot

De Roggesloot en de oevers van het natuurgebied beslaan circa 40 hectare van polder Eierland. Vroeger, tot het begin van de zeventiende eeuw, was dat wel anders: toen liep de wadkreek van de Waddenzee helemaal door tot aan de Noordzee, bij natuurgebied De Slufter. In 1630 werd echter de zanddijk aangelegd, waardoor de plas kleiner werd. Het zoute water werd brak en veel zeedieren, zoals onder meer de roggen – waaraan de sloot zijn naam heeft te danken – verdwenen uit het gebied.

Toevluchtsoord
De vorm van De Roggesloot verraadt echter dat het een oude wadkreek betreft: ten oosten van het water zijn vijf verhogingen in het landschap te zien. Deze verhogingen, nollen genoemd, deden voordat de dijk werd aangelegd dienst als toevluchtsoord voor het vee wanneer de kwelder was volgelopen met water uit de zee. In 1835 vond de inpoldering van Eierland plaats en waren de nollen niet meer nodig. Wanneer het water nu te hoog staat, kan water via een havensluisje de Waddenzee instromen.

Recreatie
De Roggesloot is rijk aan weide- en rietvogels, zoals onder meer de kleine karekiet. Aan het water is een vissteiger gebouwd, die een mooi uitzicht over het natuurgebied biedt. Wanneer het vriest is de Roggesloot onder de Texelaars, en dan met name onder de Durpers, een populaire plek: er wordt dan naar hartelust geschaatst op het ijs dat zich op het brakke water vormt. De Roggesloot is echter niet een van de eerste plekken op het eiland waar geschaatst kan worden. Vanwege de oppervlakte en diepte van het water, vriest de sloot niet gauw dicht en duurt het vrij lang voor het verantwoord is het ijs te betreden.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van De Roggesloot

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp