De Schorren

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Schorren

Schorren is een ander woord voor ‘kwelders’: hoger gelegen delen aan de voet van de Waddenzeedijk. De kwelders staan meestal droog – alleen bij springtij of stormvloed komt het gebied onder water te staan. Bij ‘gewone’ vloed stroomt het water via de kreken het gebied binnen, maar blijven de hoger gelegen gedeelten droog.

Lepelaars
Op De Schorren heeft zich in 1982 een kolonie lepelaars gevestigd. In het voorjaar broeden hier zo’n zestig á zeventig paar. Rond de kolonie zijn dammetjes aangelegd, om de lepelaars te beschermen voor hoog water. Desondanks houden de vogels zelf ook rekening met hoog tij: zij bouwen nesten van tot wel zestig centimeter hoog. Voedsel vinden de vogels op het wad, waar ze vooral op garnaaltjes vissen.

Rustplaats
Lepelaars zijn niet de enige vogels die op De Schorren een ideale broedplek hebben gevonden. Ook de eidereend, verschillende soorten meeuwen, de grote stern en de scholekster maken op de drooggevallen wadplaten graag een nestje. Net als onder meer veel eenden, strandlopers, wulpen en grutto’s vissen zij naar het talloze voedsel dat het wad rijk is, zoals garnalen, pieren en schelpdieren. Op De Schorren rusten talloze vogels, nadat zij hun buik rond hebben gegeten, uit tijdens hun reis naar het zuiden of terug.

Zoutminnend
Omdat De Schorren tijdens stormvloed of springtij volledig onder water komt te staan, groeien er louter planten die goed tegen zout kunnen. Lamsoor, zeeaster, zeekraal en zoutmelde bijvoorbeeld. Deze planten zijn van groot belang voor het voortbestaan van de kwelders – ze bouwen deze zelfs: de wortels houden het slib uit de zee vast. Omdat het wegslaan van de kwelders door de golven tijdens stormvloed of springtij niet kan worden voorkomen, zijn dammetjes aangelegd.

Verrekijker
De Schorren is, om de bijzondere planten en broedvogels zoveel mogelijk rust te gunnen, niet vrij toegankelijk voor publiek. Vanaf de dijk is het gebied echter goed te overzien, al is het meenemen van een verrekijker raadzaam. Wie toch graag te voet het gebied in wil, kan een excursie boeken en zo het natuurschoon van dichtbij bekijken.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van De Schorren

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp