Drijvers Vogelweid De Bol

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Drijvers Vogelweid De Bol

Drijvers Vogelweid De Bol ligt in Polder het Noorden, die in 1875 werd aangelegd. Om de waterstanden te regelen werd een molen gerealiseerd. Water voerde via sluizen van binnendijks naar buitendijks en andersom. Het brakke water dat in de kreken van het weidegebied stond, was goed voor zoutminnende flora en fauna. De aanleg van het gemaal De Krassekeet zorgde er na 1978 echter voor dat de molen en de sluizen niet meer werden gebruikt: het water werd troebel en er vormde zich bagger. De bijzondere planten en dieren verdwenen.

Uitgebaggerd
In 2005 werden de kreken in het natuurgebied uitgebaggerd in de hoop bepaalde planten- en diersoorten weer terug te laten keren in De Bol. Dat werkte: het water is weer brak. Zout water komt deels door een kwel onder de dijk door, en stroomt deels door een buisverbinding het gebied binnen. Inmiddels zwemmen er in het natuurgebied weer stekelbaarsjes en is een groot aantal waddendiertjes vertegenwoordigd, zoals alikruiken, strandkrabben en wadpieren en -slakjes. Ook groeien de verdwenen zoutminnende planten, zoals zeekraal, zeeaster en rode ogentroost, er weer.

Vogels
Naast planten en zeediertjes is ook een breed scala aan vogels graag te vinden in Drijvers Vogelweid De Bol. In het voorjaar, wanneer de weide prachtig gekleurd is door de vele bloemen die er bloeien, broeden weidevogels in het weideland. De Bol doet bij hoog water in de Waddenzee eveneens dienst als toevluchtsoord voor wadvogels. De Bol is niet toegankelijk voor publiek, maar het natuurgebied is wel goed te overzien vanaf de Zwinweg of vanaf de Waddenzeedijk.

Natuurmonumenten
Drijvers Vogelweid De Bol wordt sinds 1937 beheerd door Natuurmonumenten. Deze vereniging is een landschapsbeherende organisatie. Dit betekent dat het de natuur beschermt, door gebieden in beheer te nemen. Ook bewaart Natuurmonumenten de natuurwaarden en het door in de samenleving meer interesse in de natuur op te wekken.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van Drijvers Vogelweid De Bol

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp