Het Grote Vlak

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Het Grote Vlak

‘Het Grote Vlak’ is onderdeel van ‘Nationaal Park Duinen’ en is één van de grootste natte duinvalleien van Nederland. In de 15de eeuw was het een zeegat waar schepen doorheen voeren, maar door de aanleg van de duinbeken droogde het zeegat op en werd het een vallei. Het hele gebied is onderdeel van Staatsbosbeheer.

Uit ‘Het Grote Vlak’ werd vroeger drinkwater gewonnen en er werd landbouw bedreven. Uiteindelijk werden deze waterwinning en landbouw weer stopgezet door de komst van humus (moeilijk afbreekbaar organisch materiaal). In 1993 wilde Staatsbosbeheer van ‘Het Grote Vlak’ weer een natuurgebied maken. Het water van de vallei stroomt nu weer naar de zee en het verschil tussen winter- en zomerpeil is meer in balans. In de winter stijgt het water niet meer zo hoog en in de zomer ligt de vlakte niet meer droog.

Flora en fauna
Door het water in de duinvallei zijn gang te laten gaan, zijn er veel verschillende plantensoorten in het gebied gaan groeien. ‘Het Grote Vlak’ staat in het voorjaar vol met gele lissen, die ervoor zorgen dat de vlakte geel kleurt.

Voor de vogelliefhebbers is het mogelijk om vanaf de weg watervogels te spotten, zoals de wintertaling, de meerkoet, de eend en de fuut. Deze vogels zijn gewend aan de toeristen en zullen zich hier niet aan storen.

Naast vogels kunt u ook runderen en paarden spotten, die het hele gebied begrazen. Daarnaast kunt u op warme dagen de Schotse Hooglanders verkoeling zien zoeken in het water.

Bezoek
In ‘Het Grote Vlak’ kunt u het gehele jaar diverse wandelingen maken. In het broedseizoen zijn bepaalde routes dicht, maar op andere paden kunt u heerlijk wandelen en genieten van de vele vogel- en plantensoorten die hier voorkomen.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

impressie

Foto's van Het Grote Vlak

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp