Noordzee

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Noordzee

De Noordzee
Na de laatste lange IJstijd, ongeveer 11.000 jaar geleden, kon het zeewaterniveau weer stijgen. Door deze stijging werd onze jonge Noordzee gevuld. De Noordzee is nu ongeveer 575.000 km ² groot en heeft een watermassa van 54.000 km ³. Deze grenst in het westen aan Engeland en Schotland, in het noordoosten aan Noorwegen en in het oosten en zuidoosten aan Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.

Flora en Fauna
De Noordzee omvat het soortrijkste waddengebied ter wereld, waar eb en vloed van grote invloed zijn op het zeeleven. Dit waddengebied heeft verschillende soorten kusttypen zoals: rots-, zand- en steile kusten. Ook zijn er meerdere riviermondingen (estuaria’s) waarbij zoet water instroomt in het zoute water. Door deze vermenging ontstaan er nieuwe, eigen organismes.

Veel mensen vinden de Noordzee er vies uitzien door de bruine kleur. Toch is de Noordzee heel schoon in vergelijking met bijvoorbeeld de Middellandse Zee. De dieren en planten in de Noordzee zijn niet goed te zien. Dit is jammer, want er leven tal van diersoorten. De belangrijkste zijn: de haring, de blauwvintonijn, de bultrug, de bruinvis, de orka, de zeehond en verschillende dolfijn- en haaiensoorten. Daarnaast zijn er op de bodem veel wormen en schelpdieren te vinden die zich ingraven in het zand en slib.

Al deze dieren hebben in de Noordzee een goede overlevingskans. De Noordzee bestaat uit veel kelpwoudrijke watergebieden, die vol zitten met organismes zoals algen. Deze algen zijn voor veel vissen een goede maaltijd.

Schatplaats van fossielen
Op de bodem van de Noordzee zijn grote hoeveelheden fossielen te vinden. De ‘Bruine Bank’ , een zandbank die zo’n zestig mijl van IJmuiden ligt, is zo’n gebied, dat rijk is aan fossielen. De ‘Bruine Bank’ was in de IJstijd een smeltwatermeer waar grazers en roofdieren kwamen drinken. Botten van de dode dieren kwamen onder sediment en kleilagen terecht, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

Vissers vinden dagelijks in hun netten botten uit de IJstijd. De Noordzee is één van de rijkste vindplaatsen voor mammoetfossielen in de wereld. Vissers en wetenschappers werken daarom sinds kort samen, zodat deze fossielen niet zomaar weggegooid worden. Alle fossielen die worden opgevist, worden apart gehouden en geschonken aan de wetenschap.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van Noordzee

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp