Sommeltjespad

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Sommeltjespad

Hét kindernatuurpad op Texel is het Sommeltjespad. Dit pad kenmerkt zich door stenen figuren waardoor kinderen het maar al te leuk vinden om het pad te bewandelen. Niet alleen zorgt het Sommeltjespad voor een heerlijke wandeling, maar geeft ook de Texelse legende van de Sommeltjes weer.

Route
Het Sommeltjepad bevindt zich in De Dennen en is aangelegd om het goed kijken in de natuur onder kinderen te stimuleren. Door de stenen figuren vinden kinderen het leuk om het pad te volgen én zijn zij lekker buiten in de natuur. De route is anderhalve kilometer lang en daardoor ook goed met de allerkleinsten te bewandelen. De route begint in De Koog op de Pelikaanweg en is aangegeven middels een wegwijzer aan de kant van de weg.

Legende
Het Sommeltjespad is vernoemd naar een oude Texelse legende. Volgens het verhaal wonen er Sommeltjes op Texel, een soort aardmannetjes. Wanneer een Sommeltje in aanraking komt met het zonlicht, dan zou hij veranderen in steen. Als het vervolgens ’s avonds donker is, komt hij weer tot leven. Langs de route van het Sommeltjespad zijn daarom stenen figuren te vinden, waar kinderen naar op zoek kunnen gaan. De Sommeltjes zouden het meest gezien worden in de buurt van De Waal. Het verhaal luidt dat hier een oude grafheuvel lag waar de Sommeltjes bij maanlicht dansten.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van Sommeltjespad

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp