Utopia

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Het natuurgebied heeft zijn naam te danken aan de nabijgelegen boerderij Utopia. Natuurmonumenten, de eigenaar van het stuk land, heeft het gebied – dat voorheen bestond uit louter grasland – in 2010 deels laten afgraven. Utopia is toen voorzien van kreken, eilandjes en schelpenbanken. De schelpenbanken fungeren jaarrond als rustplaats en wanneer de lente aanbreekt, worden de eilandjes gebruikt als broedplaatsen. Onder meer bontbekplevieren, dwergsterns, kluten en visdieven brengen hier hun jongen groot. Her en der is het water dieper en bevinden zich rietzones. Hier vestigen rietvogels, zoals de blauwborst en de bruine kiekendief, zich graag.

Toevluchtsoord
Utopia is bij storm- of springtij een toevluchtsoord voor vogels, die daar kunnen vertoeven tot de kwelders en wadplaten weer droog liggen. De stijgende zeespiegel maakt de aanwezigheid van dit soort oorden noodzakelijk. In gebieden als Utopia zijn naast eilandjes en water een grote diversiteit aan voedsel te vinden voor de vogels.

Brak
Het water in het natuurgebied is brak: het regenwater mengt zich met water uit de Waddenzee, dat door de kwel onder de dijk doorkomt en dankzij de afgravingen toegang krijgt tot het gebied. In de slikkige bodem leven allerlei kleine organismen, zoals worden, garnalen en visjes, die als voedsel dienen voor de vogels. Ook zorgt het deels zoute en deels zoete water voor een grote verscheidenheid aan begroeiing. Zo schieten zeldzame platen als addertong, harlekijkorchis en ratelaar in Utopia uit de grond.

Langs de Waddenzeedijk liggen nog meer watterrijke gebieden waar vogels te spotten zijn, zoals Dijkmanshuizen, Ottersaat, Wagejot en Zandkes.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van Utopia

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp