Waddenzee

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Waddenzee

Ontstaan van de Waddenzee
Het noorden van Nederland lag in de IJstijd droog. Veel zand werd door de wind richting Nederland, Duitsland en Denemarken geblazen. Toen de IJstijd voorbij was, botste het smeltwater tegen de drooggevallen kust, die voornamelijk bestond uit duinen en zandbanken. Uiteindelijk kwamen er breuken in de zandbanken, waardoor er kwelders ontstonden.

Door de breuken in de zandbanken ontstonden kleine riviertjes (geulen) in de kwelders die hier achter lagen. Een kwelder is een nat stuk grond waar planten zich konden ontwikkelen. Deze geulen werden steeds groter en verbonden zich met elkaar. Hierdoor kon de Waddenzee uitgroeien tot een echte zee. Nu bestaat de Waddenzee bij eb uit drooggevallen zandplaten, die worden gescheiden door diepe geulen.

Er zijn een aantal rivieren die vanuit Nederland en Duitsland in de Waddenzee uitmonden. Vanuit Duitsland zijn dat de Elbe, de Wezer en de Eems en vanuit Nederland de IJssel en andere rivieren van het IJsselmeer.

Menselijke invloed
Niet alleen de natuur, maar ook de mens heeft invloed gehad op de vorming van de Waddenzee. Dijken werden aan de kust gebouwd, zodat water het land niet meer kon bereiken. Droge gebieden werden verhoogd door het bouwen van terpen. De oude kwelders werden polders, waar nu vee graast. De geulen worden nu nog elke dag bevaren door boten en schepen.

Flora en Fauna
In en rondom de Waddenzee leven vele soorten vogels. Zij komen hier om te overwinteren of te broeden. Door het droogvallen van de waddenplaten, komen er veel bodemdieren aan de oppervlakte te liggen. Deze bodemdieren zijn voor vogels een belangrijke voedselbron. De belangrijkste vogelsoorten zijn o.a.: ganzen, eenden, meeuwen, lepelaars, steltlopers en sterns.

Naast vogels zijn er ook grijze- en normale zeehonden te vinden in de Waddenzee. De zeehonden hebben het niet altijd even gemakkelijk gehad. In de vorige eeuw werd er veel gejaagd op zeehonden. Daarnaast stierven er veel door vervuiling. Nu is de situatie iets beter, waardoor er een stijging is te zien in het aantal zeehonden.

Door de vele vis- en diersoorten, die in de Waddenzee leven, en door het unieke landschap van het Waddengebied, is het in 2009 onderdeel geworden van: ‘UNESCO Werelderfgoedlijst’.

Deel deze pagina

impressie

Foto's van Waddenzee

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp