Waddenhaven Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
Hotels op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Waddenhaven Texel

De watersport op Texel heeft in de afgelopen 50 jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig heeft de passantenhaven zo’n 20.000 bootovernachtingen per jaar, maar ooit werd gestart met een paar bootjes die naar Texel kwamen. In 1966 werd Watersportvereniging Texel (WSV) opgericht met toen 25 leden, maar geen eigen ligplaatsen. Het aantal toeristische bootovernachtingen bedroeg niet meer dan 225. In 1973 werd een nieuwe werkhaven in Oudeschild gerealiseerd en kreeg de watersport eigen steigers. Het aantal toeristische bootovernachtingen nam een vlucht. De druk van passanten op de verenigingshaven werd te groot en de veiligheid kwam in het geding. Vanuit de  WSV kwam de roep om een aparte passantenhaven. Toch duurde het nog tot 1988 voordat die er kwam. Het voormalige kleidepot naast de werkhaven werd ingericht als passantenhaven met ruim  200 ligplaatsen.

Nieuwe ontwikkeling
In 1999 volgde opnieuw een reconstructie van het havengebied. Ditmaal betrof het een grootschalige herinrichting waarvan de totale kosten zo’n € 8,2 miljoen bedroegen. De visserijkades werden uitgebreid en het koelwaterbassin werd ingericht als passantenhaven met 250 ligplaatsen. De verenigingshaven schoof door naar de plek van de voormalige passantenhaven. In de zomer van 2001 werd de nieuwe Waddenhaven Texel in gebruik genomen.

Duurzaam
Waddenhaven Texel heeft een groot aantal voorzieningen en is populair bij bootbezitters die de Wadddeneilanden bezoeken. De faciliteiten zijn van hoog niveau en ook rond de haven wordt het gebied steeds verder ingericht met o.a. een waterspeelplaats, buitenfitness, pannaveld, barbecueplaats en strand. Er wordt zoveel mogelijk duurzaam gewerkt: bewegingssensoren, PV-panelen, LED-verlichting/spaarlampen, scheiding van afvalstromen, groene stroom en gratis inname van afval- en bilgewater.

Blauwe Vlag
Vanaf 2003 heeft Waddenhaven Texel jaarlijks de Blauwe Vlag toegekend gekregen. Deze internationale milieuonderscheiding wordt uitgereikt aan havens die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en die schoon en veilig zijn.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp