Ottersaat

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Ottersaat

Oude zeedijk
Het natuurgebied Ottersaat is onstaan bij de aanleg van de nieuwe Waddenzeedijk, rond 1970, die circa 100 meter oostelijker dan de oude dijk werd gerealiseerd. Toentertijd was Ottersaat slechts een kleine plas. De oude dijk werd vervolgens afgegraven, wat ervoor zorgde dat Ottersaat groter werd. In het midden van het gebied is dan ook nog een aantal oude, houten palen te zien, die de fundering van de oude dijk vormden.

Eilandjes
In 1996 werd Ottersaat opnieuw ingericht. Het gebied werd deels afgegraven, waardoor Ottersaat kwam te bestaan uit hogere en lagere gedeelten. De ‘eilandjes’ die ontstonden, zijn hier en daar bedekt met schelpen. Hier kunnen vogels als bontbekplevieren, dwergsterns, kluten en visdieven in het broedseizoen ongestoord hun gang gaan. Ottersaat wordt door vogels ook wel gebruikt als vluchtplaats wanneer het water aan de andere kant van de dijk, in de Waddenzee, hoog staat.

In de lager gelegen gedeelten van het natuurgebied, waar plassen zijn ontstaan, groeien zoutminnende planten, zoals aardbeiklaver, zeekraal en zeeaster.

Verrekijker
Ottersaat is te bereiken via de IJsdijk, vanaf waar men een goed uitzicht heeft over het natuurschoon. Het gebied is niet toegankelijk; een verrekijker meenemen is dus raadzaam. Langs de Waddenzeedijk liggen nog meer watterrijke gebieden waar vogels te spotten zijn, zoals Dijkmanshuizen – dat te zien is vanaf Ottersaat – Utopia, Wagejot en Zandkes.

Natuurmonumenten
Ottersaat wordt beheerd door Natuurmonumenten. Deze vereniging is een landschapsbeherende organisatie. Dit betekent dat het de natuur beschermt, door gebieden in beheer te nemen. Ook bewaart Natuurmonumenten de natuurwaarden en het door in de samenleving meer interesse in de natuur op te wekken.

impressie

Texel in beeld

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp