Havenvistijn

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Havenvistijn

Wie op Texel is, moet natuurlijk naar de fraaie vissershaven van Oudeschild. En wie écht iets te weten wil komen over de visserij, gaat naar het Havenvistijn. Dit leuke evenement wordt ieder jaar georganiseerd op een zaterdag in augustus. Het duurt van 13 tot 17 uur, maar ook daarna blijft het vaak nog lange tijd gezellig op de haven.
Deel deze pagina

Havenvistijn

Het Havenvisstijn – de promotiedag van de Texelse visserij – is een unieke gelegenheid om eens met eigen ogen te zien hoe deze voor Texel nog altijd belangrijke sector werkt. Maar ook wie alleen maar zin heeft in zo’n lekker traditioneel gebakken of gerookt visje, is op dit sfeervolle evenement op z’n plek: de visjes zijn gratis, er wordt alleen een bijdrage gevraagd voor het goede doel.

Tegen het fraaie decor van de Texelse vissersvloot, die in het weekend altijd op de haven ligt aangemeerd, is het deze dag een bijzonder gezellige drukte. Er wordt volop vis gerookt en gebakken, er zijn de demonstraties vis fileren, een touwslager vertoont z’n kunsten en vissermannen geven uitleg over alle soorten vis die op de tafels voor hen liggen uitgestald. De Texelse kottervisser én walviskenner Adri Vonk toont zijn bijzondere collectie walvisbotten en -baleinen en liefhebbers van een vaartochtje kunnen aanmonsteren op een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ook het Texels Visserskoor is natuurlijk van de partij. En voor de kinderen zijn er extra attracties, hoewel ze waarschijnlijk al ogen en oren tekort komen bij de demonstraties van de vissers.

Texel en de visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voordat het toerisme op Texel de belangrijkste bron van inkomsten werd, leefden de eilanders voornamelijk van de visserij en de landbouw. Nog altijd heeft Texel zo’n twintig kotters. De meeste varen wekelijks op zondagavond uit, om vaak pas op vrijdag weer terug te keren. Het grootste deel van de vloot vist op de Noordzee op schol en tong, enkele kotters vangen garnalen en schelpdieren op de Waddenzee. Wie zelf een keer mee uit vissen wil, kan in het toeristenseizoen vanuit de haven van Oudeschild een tochtje maken met een garnalenboot: garnalen vangen én vaak ook zeehonden spotten.

Havenvistijn

Haven
Oudeschild

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht? Wellicht kunnen we je helpen

Tekst
гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp