Schapenfokdag

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Schapenfokdag

Traditiegetrouw wordt op de eerste maandag van september de Texelse schapenfokdag gehouden. Deze schapenmarkt vindt plaats in Den Burg en duurt van 8.00 tot 13.30 uur. Een mooie gelegenheid om te zien hoe keurmeesters keuren en hoe boeren uit binnen- en buitenland handel drijven in het beroemde Texelse ras.
Deel deze pagina

Schapenfokdag

Op het plein van de Groeneplaats in Den Burg staan de ooien, rammen en lammeren al vroeg in de ochtend klaar in provisorische hokken. Keurmeesters en boeren lopen langs, beoordelen de dieren en komen al dan niet tot zaken. Dat gaat vaak nog via het traditionele handjeklap. Bijzonder om dit als buitenstaander mee te maken, het gaat er echt nog net zo aan toe als vroeger.

Kopers uit de hele wereld komen voorafgaand aan de fokdag naar Texel om schapenboeren en hun bedrijven te bezoeken en de ‘koopwaar’ te bekijken. Het Texelse schaap, dat de rasnaam Texelaar draagt, is zeer geliefd bij schapenfokkers over de hele wereld.

Schapen worden op Texel al eeuwenlang gehouden. Al in 1477 wordt het schaap hier beschreven. Tot 1860 ging het vooral om het ras Pielsteert: kleine schapen met goede wol maar matig vlees. Om de kwaliteit te verbeteren werd het ras in de tweede helft van de 19de eeuw gekruist met het Leicester- en Lincolnshire-ras. In 1909 werd het Texelse Schapenstamboek opgericht, waarbij onder meer raskenmerken werden vastgesteld. Zo ontstond in de loop tijd het echte Texelse ras. Na 1960 is er bij het fokken vooral verder gewerkt aan verbetering van de bespiering. Mede daardoor wordt het vlees van de Texelaar vandaag de dag wereldwijd geroemd om z’n kwaliteit. Kenners beweren bovendien dat het vlees zich onderscheidt door een licht zilte smaak. Inmiddels worden Texelaars geëxporteerd naar landen over de hele wereld. Het ras wordt in Nederland Texelaar genoemd, in het buitenland spreekt men van Texelsheep of kortweg Texel.

Een volwassen Texelse ram weegt zo’n 95 kilo en is circa 70 centimeter hoog. Een volwassen ooi weegt rond de 75 kilo en meet circa 68 centimeter. Kenmerkend voor het ras is dat de dieren nogal gedrongen zijn. Let er maar eens op tijdens de Schapenfokdag.

Schapenfokdag

Groeneplaats
Den Burg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht? Wellicht kunnen we je helpen

Tekst
гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp