Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Juttersmuseum Flora

De gekste dingen spoelen aan op het Texelse strand. Veel van die bijzondere vondsten zijn tentoongesteld in het Maritiem-en Juttersmuseum Flora, ooit opgericht door Texelse jutters. Het museum heeft een imposante collectie gejutte voorwerpen en exposities over schipbreuken, visserij en het loods- en reddingwezen.
Deel deze pagina

Museum over de strandjutters van Texel

De band van Texel met de zee komt in veel facetten aan de orde in dit museum. In de juttersschuur hangen duizenden voorwerpen die zijn aangespoeld op de Texelse stranden, dikwijls tijdens zware stormen. De jutters waren er dan als de kippen bij om hun ‘schatten’ veilig te stellen voordat de strandvonder er beslag op zou leggen. Veel opmerkelijke voorwerpen vind je in deze collectie terug en de smakelijke verhalen die daar bij horen worden verteld door jutters.

Schipbreuk
Er zijn in de afgelopen eeuwen nogal wat schepen vergaan rond Texel. De wrakkenkaart laat honderden scheepswrakken op de zeebodem zien. Een aantal opzienbarende strandingen in de 20e eeuw worden in Flora uitgelicht. Meer dan eens raakte een vrachtschip uit koers en belandde het op het Texelse strand. Tot groot vermaak van de Texelaars die in groten getale een kijkje kwamen nemen.

Veel te doen
Maritiem- en Juttersmuseum Flora biedt bezoekers veel diversiteit, zowel binnen in de museumschuren als op het buitenterrein. Naast ruime aandacht voor de jutterij en de scheepsstrandingen wordt ook het loods- en reddingwezen nader belicht. Ooit werden drenkelingen gered door dappere eilanders die met houten roeiboten de hoge golven trotseerden. Tegenwoordig worden snelle rubberboten ingezet die in korte tijd ter plaatse kunnen zijn.

Kinderen
Flora is een leuk museum om ook met kinderen te bezoeken. Er is een speurtocht uitgezet door de verschillende exposities en buiten is een grote speeltuin met picknickplaats. Ook heeft Flora een knus museumcafé voor een hapje en een drankje. In het zomerseizoen worden regelmatig extra (kinder)activiteiten georganiseerd.

Groepen
In het museum kunt u ook met een groep terecht. Voor schoolreisjes, bedrijfsuitjes of familie-uitstapjes zijn programma’s op maat mogelijk.

Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Pontweg 141A
1796 MA
De Koog

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp