Walvisvaarders Huisje

't Walvisvaarders Huisje

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

't Walvisvaarders Huisje

We gaan terug naar begin 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen.
Deel deze pagina

't Walvisvaarders Huisje

We gaan terug naar begin 18e eeuw. Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas was toen van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang zou dit huisje bewoond worden door walvisvaarders. Daarna woonden er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzonder Rijksmonument bewoond, de laatste 60 jaar als weekend- en vakantiewoning. Sinds de tijd dat Klaas Jacobsz Daalder in dit huisje woonde, is er, op enkele aanpassingen na, weinig veranderd aan het interieur. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. De huidige bewoners slapen ook in de bedsteden, net als Klaas zo’n 300 jaar geleden.

U kunt onder andere de Zaansblauwe voorkamer, de appelbloesemroze achterkamer en de keuken met de bijzondere schouw bezichtigen en gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden en 18de eeuwse Harlinger tegeltjes. Tevens is er een tentoonstelling over de walvisvaart.
De bezichtiging vindt plaats van mei tot en met oktober op maandagen om 14:00 uur en om 15:30 uur (duur ca. 45 minuten). We vragen hiervoor een bijdrage van € 3,00 per persoon. Dit bedrag komt geheel ten goede aan het mogelijk maken van de openstelling van ’t Walvisvaarders Huisje. Toegang met de Texelse Museumpas en voor kinderen van 0 t/m 4 jaar is gratis.

De tickets zijn via VVV Texel te koop.
Zie ook onze site www.walvisvaardershuisjetexel.nl

Rondleiding op aanvraag
Het is ook mogelijk om een rondleiding op aanvraag te organiseren. De kosten hiervoor zijn € 40,00 per groep met een maximum van 10 personen. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de openstelling van ’t Walvisvaarders Huisje.

Toegankelijkheid
Er zijn meerdere trapjes en opstapjes in dit oude huisje. Helaas is het dus niet geschikt voor rolstoelen, rollators, buggy’s en kinderwagens. Honden kunt u niet mee naar binnen nemen.

't Walvisvaarders Huisje

Herenstraat 49
1797 AG
Den Hoorn

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp