Schapenboerderij De Waddel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Schapenboerderij De Waddel
Schapenkaas en lamsvlees, puur natuur en zonder tussenhandel, zo van de boerderij. Die lekkernijen zijn verkrijgbaar bij de familie Bakker van De Waddel, een in 1625 gebouwde stolpboerderij aan de voet van De Hoge Berg.
Deel deze pagina

Een bijzondere schapenboerderij op Texel

Schapenkaas en lamsvlees, puur natuur en zonder tussenhandel, zo van de boerderij. Die lekkernijen zijn verkrijgbaar bij de familie Bakker van De Waddel, een in 1625 gebouwde stolpboerderij aan de voet van De Hoge Berg.

Jan-Willem en Sonja Bakker werken met respect voor historie, natuur en traditie. Hun schapen lopen jaarrond op kruidenrijke weilanden, terwijl de lammeren nog alle tijd krijgen om op te groeien bij hun moeders. Schapen die ziek worden, verhuizen tijdelijk naar een perceel waar ze kunnen grazen van medicinale kruidenmengsels, totdat ze weer voldoende zijn aangesterkt.

De schapen op De Waddel worden twee keer per dag gemolken. Van de melk maken Jan-Willem en zijn zus Marjon Texelse schapenkaas, ambachtelijk en volgens een eeuwenoud recept. Je proeft de grassen en planten die de schapen te eten krijgen erin terug. De kaas is opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food, een organisatie die zich inzet voor behoud van de traditionele keuken.

Een goed leven
Lammeren die in het voorjaar zijn geboren en waarmee niet verder wordt gefokt, gaan naar de slacht. Sommige mensen vinden dat zielig, maar feit is wel dat de dieren een goed leven hebben gehad. Ze worden geboren op De Waddel, geweid in de directe omgeving van de boerderij en ten slotte geslacht in het slachthuis in Oudeschild, niet meer dan een paar kilometer verderop. Er is niet nodeloos met ze heen en weer gereden. Bovendien kun je zonder meer spreken van een transparant proces. En dat is in de voedingsindustrie helaas geen vanzelfsprekendheid.

De jongste lammeren zijn drie maanden wanneer ze worden geslacht: de zogeheten zuiglammeren. Hun vlees is zacht en mals. Het laatste lamsvlees komt beschikbaar in de winter en is van de lammeren van het jaar ervoor. Dat vlees is steviger en smaakvoller. Het heeft meer structuur en is vooral geschikt voor stoofgerechten.

Boerderijwinkel
De schapenkaas en het lamsvlees van De Waddel zijn van half mei tot en met oktober verkrijgbaar in de eigen boerderijwinkel. Deze is op maandag en vrijdag open van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Er is niet doorlopend iemand aanwezig, maar als je belt, dan komt ‘kaasmeisje’ Hanna (de moeder van Jan-Willem) aangesneld. Op aanvraag worden rondleidingen verzorgd.

Schapenboerderij De Waddel

Westergeest 4
1791 LJ
Den Burg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp