Ronde om Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

18 jun. 2022 t/m 18 jun. 2022

Ronde om Texel

Het is een fantastisch gezicht, als ’s morgens bij de start honderden zeilers hun boot in een goede uitgangspositie proberen te brengen. Als dan eenmaal het startschot klinkt, gaan ze los. Ze worden aangemoedigd door duizenden toeschouwers, langs het strand, bij de vuurtoren, langs de Waddendijk en in de veerhaven. De totaaltijd waarin het eiland ‘gerond’ wordt is sterk afhankelijk van weer en – vooral – wind. Rond de twee en een half uur is gangbaar. Het record staat op 2 uur en 7 minuten en werd gevaren in 2009 door Herbert Dercksen en Mark Bulckeley.

De eerste Ronde om Texel vond plaats in 1978. Er deden 84 catamarans mee. In de jaren erna groeide de race uit tot het grootste evenement van Texel én de grootste catamaranrace ter wereld. In 1990, het recordjaar, waren er maar liefst 900 deelnemers. Omdat deze aantallen logistiek niet meer te handelen waren en ook de veiligheid in het gedrang kwam, werd het maximum teruggebracht. De laatste jaren doen er nog maximaal 250 boten mee. Desondanks is De Ronde om Texel nog altijd een belangrijk internationaal evenement dat niet meer weg te denken is uit de internationale wedstrijdkalenders.

De Ronde om Texel wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers, die het hele jaar door bezig zijn met de voorbereidingen. In de week van de wedstrijd kan de organisatie een beroep doen op zo’n vierhonderd trouwe vrijwilligers. Veelal Texelaars, die zich nauw met hun ‘rondje’ verbonden voelen.

De Ronde van Texel vindt altijd plaats op een zaterdag in juni. De exacte dag is afhankelijk van het tij. In 2010 moest de Ronde worden afgelast vanwege zware storm en hoge golven. In 2013 werd de ronde om dezelfde reden verplaatst naar de zondag.

18 jun. 2022 t/m 18 jun. 2022

11:00 - 23:00

Gratis toegang

Paal 17

https://www.roundtexel.com

Meer van dit soort Texel agenda punten

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp