Bute Texel
Ga erop uit Geniet van alles wat het eiland te bieden heeft tijdens 'Bu...
Lokale producten
Veel aandacht wordt besteed aan het gebruik van lokale producten. En daar heeft Texel er inmiddels flink wat van! Texels lams- en rundvlees, waddengarnalen, -kokkels en -oesters, zilte groenten, shiitake, artisjokken en asperges van eigen eiland én natuurlijk een keur aan Texelse likeuren en bieren. Steeds meer boeren en producenten leggen zich toe op eigen eilandproductie. De deelnemers aan Texel Culinair maken er met veel plezier tongstrelende gerechten van. En de bezoekers – inmiddels zijn dat er zo’n 15.000 per editie – kunnen een weekend lang proeven van al dat lekkers.
Wedstrijd
Aan het evenement is een wedstrijdelement verbonden. De koks strijden om de prijzen in vier categorieën: Restaurant, Eetcafé, Diversen & Catering en Wereldkeuken. En gestreden wórdt er, want winnen op Texel Culinair levert een jaar lang mooie promotie op: Winnaar van Texel Culinair editie…
Kwekertje
Iedere editie wordt de deelnemende koks ook gevraagd om een zogenoemd Kwekertje te bereiden. De naam is afgeleid van de hoofdsponsor, levensmiddelengroothandel De Kweker. Het Kwekertje moet worden bereid van voorgeschreven lokale ingrediënten en mag slechts 1 Kôgertje kosten. Het Kôgertje is het ‘wettelijk’ betaalmiddel op Texel Culinair: 1 Kôgertje = 2 euro. Zo werden al eens Kwekertjes bereid met zilte groenten en stonden tijdens een andere editie Texels rundvlees en VOC-kruiden centraal.