Kaasboerderij Wezenspyk

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
Hotels op Texel
Campings op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Al meer dan vijfendertig jaar maakt Anton Witte van kaasboerderij Wezenspyk kaas van melk van Texelse koeien en schapen. In kleinere hoeveelheden bereidt hij ook geitenkaas. Zijn producten vallen geregeld in de prijzen. Zo kreeg de Orekéés, gemaakt van schapenmelk en het zouterwaterplantje lamsoor, bij de World Chees Awards in 2014 in Londen het predicaat Super Gold.
Deel deze pagina

Texelse boerenkaas van Wezenspyk

De melk wordt bij de bereiding niet gepasteuriseerd, niet afgeroomd en niet gehomogeniseerd. De kaas van Wezenspyk heeft daardoor een vollere smaak dan de soorten die in de fabriek worden gemaakt. De meest verkochte is de klassieke Texelse boerenkaas, gemaakt van onbewerkte koeienmelk. Eigenlijk kun je niet van dé Texelse boerenkaas spreken, want daarvan zijn er vele soorten, gemaakt met onder meer kruidnagel, brandnetel, mosterd, peper en zelfs Texels bier Noordenwiend. De populairste is de Wezenparel, een zachte, romige kaas, door de Texelse kok Willem ‘Parel’ Roeper samengesteld met een melange van knoflook en tuinkruiden.

De Texelse schapenkaas wordt volgens een al meer dan vijfhonderd jaar oud recept gemaakt. Een bijzonder product, dat volgens de maker in net zo’n rijke traditie staat als bijvoorbeeld Pecorino, Parzemaanse kaas of andere Italiaanse soorten.

Alle kaas wordt gemaakt op de boerderij aan de Hoornderweg, halverwege Den Burg en Den Hoorn. Wezenspyk is van dinsdag tot en met zaterdag dagelijks geopend. Regelmatig zijn er rondleidingen in combinatie met een proeverij.

In verband met de hygiëne is het niet toegestaan de kaasmakerij te bezoeken, maar vanuit de winkel kun je ’s morgens vaak de kaasmaker aan het werk zien. Ook zie je vandaar de opslag, waar meer dan 25.000 kilo kaas ligt te rijpen. Foto’s, filmpjes en informatieborden leggen uit hoe een en ander in zijn werk gaat. In het winkeltje van Wezenspyk zijn alle soorten kaas die op de boerderij worden gemaakt ook verkrijgbaar.

Kaasboerderij Wezenspyk

Hoornderweg 29
1791 PM
Den Burg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp