Cultuurhistorisch Museum

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Cultuur en Historie

Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal neemt u mee terug in de tijd. Gevestigd in een oude stolpboerderij ervaart u hier hoe het leven op Texel er honderd jaar geleden uitzag. Toen was Texel vooral een agrarisch eiland, waar boeren hard werkten om het hoofd boven water te houden.
Deel deze pagina

Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal

Zo is het museum ook ooit begonnen: een groepje vrijwilligers wilde graag de geschiedenis van het boerenleven op Texel bewaren voor het nageslacht. In de oude stolpboerderij werden ondermeer werktuigen, authentieke boerenwagens, landbouwmachines, koetsen en sleeën bewaard. De collectie groeide en het museum breidde verder uit. Tegenwoordig beslaat de expositie zo’n 1500 vierkante meter. Door de jaren heen verbreedde ook de collectie. De nadruk lag niet langer meer op het boerenleven, maar werd verlegd naar het eilandleven in het algemeen. De oorspronkelijke naam Agrarisch en Wagenmuseum werd veranderd in Cultuurhistorisch Museum Texel wat de lading veel beter dekt.

Vrijwilligers
Nog steeds wordt het museum in De Waal volledig gerund door vrijwilligers. Zij doen hun uiterste best om de exposities afwisselend en aantrekkelijk te houden. Zo zijn er tijdelijke tentoonstellingen waarin bijvoorbeeld aandacht is voor Texel 600 jaar stad en wordt de oudste kaart van Texel, uit 1594, tentoongesteld. Aandacht is er ook voor de ruilverkaveling op Texel en de rol van de vrouw. Texelse boerinnen waren vroeger verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de inkomsten op de boerderij! Zij verdienden hun geld met boter en kaas maken, mestten de varkens en voerden het jongvee en de kippen. Ook hielpen ze met oogsten en zorgden ze voor een goede wintervoorraad.

Demonstraties
In het museum is ook ruime aandacht voor oude ambachten. Meerdere keren per week zijn er demonstraties smeden, waarbij bezoekers kunnen ervaren hoe een smid te werk gaat en hoe bijvoorbeeld een hoefijzer wordt gesmeed. Ook zijn er demonstraties houtbewerken.

Nostalgie
De oude koetsen, sleeën en boerenwagens zullen bij oudere bezoekers zeker herkenning oproepen. Jeugdige museumbezoekers gaan op ontdekking in het museum via een speurtocht. Ook kunnen ze hun naam laten slaan in een hoefijzer.

Cultuurhistorisch Museum

Hogereind 6
1793 AG
De Waal

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp