Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Oorlogsmuseum

Wist u dat de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog op Texel plaatsvond? Tal van wetenswaardigheden over de Texelse oorlogstijd vindt u terug in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Ook de geschiedenis van de Texelse luchtvaart wordt hier uitvoerig belicht.
Deel deze pagina

geschiedenis van Texel in oorlogstijd

Wist u dat de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog op Texel plaatsvond? Tal van wetenswaardigheden over de Texelse oorlogstijd vindt u terug in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Ook de geschiedenis van de Texelse luchtvaart wordt hier uitvoerig belicht.

Terwijl de rest van Nederland al volop de bevrijding vierde, was de Tweede Wereldoorlog op Texel nog in volle gang. Tussen 5 april en 20 mei 1945 was het eiland het decor van een bloedige veldslag tussen de Duitse bezetter en de Georgische soldaten die meevochten aan Duitse zijde, maar in opstand kwamen. Deze laatste veldslag van WOII is onderwerp van een boeiende expositie in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het terrein van het Texelse vliegveld.

De bezoeker krijgt in het knusse museum, dat geheel wordt geëxploiteerd door vrijwilligers, een goed beeld van het leven op Texel tijdens de oorlogsjaren. Van de relatieve rustige beginjaren tot en met de veelbewogen laatste oorlogsjaren. Met de Hongerwinter ’44-’45, waarin Amsterdamse kinderen op Texel werden ondergebracht om aan de hongersnood te ontkomen, en met de deportatie van 806 Texelse mannen van 17 t/m 35 jaar naar Assen, waar ze werden gedwongen te helpen om de zogeheten ‘Westwall’, de verdedigingslinie tegen de geallieerden, te versterken. En natuurlijk de Georgische Opstand, in de volksmond de Russenoorlog genoemd.

De opstand begon gesmeerd, maar liep uiteindelijk stuk op de mislukte belegering van de Noordbatterij (paal 28) en Zuidbatterij (paal 9). De opstand werd neergeslagen na een felle en bloedige strijd bij de vuurtoren. Meer dan duizend Georgiërs, Duitsers en Texelaars kwamen om het leven.

Luchtvaartgeschiedenis
In de grote hal van het museum wordt de geschiedenis van de (Texelse) luchtvaart in kaart gebracht. Daar ligt feitelijk ook de basis van het Texelse luchtvaartmuseum. In 1987 ontstond het idee voor een museum naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van Vliegveld De Vlijt, de oude naam van Texel International Airport.

Behalve diverse bijzondere vliegtuigen en vondsten van vliegtuigmotoren en andere zaken, komen ook de nauwe banden van Texel met de KLM tot uitdrukking. Bijzondere verzamelingen blauw/witte relikwieën, bedrijfskleding en vliegtuigmeubilair zijn te bewonderen. Leuk is het kijkje in de cockpit van de Lockheed Super Constellation, kort na WOII. De levensechte setting voert de bezoeker terug naar die lang vervlogen tijd.

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum

Postweg 126
1795 JS
De Cocksdorp

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp