Museum Kaap Skil

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Museum Kaap Skil

Texel is onlosmakelijk verbonden met de zee. Logisch, want het eiland wordt aan alle kanten omsloten door water. Wat die band met de zee inhoudt, ontdekt u in Kaapskil, het museum van jutters en zeelui in Oudeschild.
Deel deze pagina

Museum op Texel vol verhalen en avonturen

Alleen al het museale pand is bijzonder. In 2012 ging het oude Maritiem & Jutters Museum Texel over in Kaapskil en werd een nieuw gebouw neergezet. Een opvallende architectuur, waarvan de houten gevel verwijst naar de Texelse traditie van hergebruik. Het hout is afkomstig van verzaagde damwanden uit het Noord-Hollands kanaal en dus net als de museumstukken zelf niet nieuw.

Reede van Texel
Het Texelse VOC-verleden krijgt ruime aandacht in de Reede van Texel. In deze expositie komt naar voren hoe belangrijk Texel was als ankerplaats voor de handelsschepen die naar Oost-indië vertrokken. De imposante maquette laat zien hoe de honderden schepen voor de Texelse kust lagen te wachten op goed weer voor vertrek.

Vissershuisjes
Niet alleen in het museum is het leuk, ook het buitenterrein is zeer de moeite waard. U vindt er onder meer de nostalgische vissershuisjes uit de jaren dertig en veertig. Nog steeds is Oudeschild een dorp van vissers en zeelui. Zij werkten graag mee aan de realisatie van de huisjes die exact zijn nagebouwd van de werkelijkheid en ingericht met spullen uit die tijd.

Op het buitenterrein staat ook molen De Traanroeier. Een van oorsprong Zaanse molen die in 1902 naar Texel werd gebracht. De molen is nog steeds in gebruik als graanmolen. Een groep vrijwillige molenaars laat de wieken draaien en maalt het meel dat op Texel wordt gebruikt voor het bakken van brood.

Jutterij
Ook de jutterij komt uitvoerig aan bod in Kaapskil. Hun vondsten, vaak voorzien van sterke verhalen, Vindt u terug in het museum.

Onderwaterarcheologie
Wist u dat er honderden scheepswrakken liggen in het zeegebied rond Texel? Duikers doen regelmatig bijzondere vondsten in en bij wrakken die nog boven het zand uitsteken. Een deel van deze vondsten ligt uitgestald in Kaapskil. Ook is er aandacht voor de wijze waarop die worden geprepareerd en gefixeerd.

Museum Kaap Skil

Heemskerckstraat 9
1792 AA
Oudeschild

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp