Oudheidkamer

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Oudheidkamer

Een bijzonder museum met de kleinste openbare kruidentuin van Nederland: de Oudheidkamer in Den Burg is beslist de moeite van een bezoek waard. Het in 1599 gebouwde pand is sinds 1954 in gebruik als museum.
Deel deze pagina

Kijkje in het 19e-eeuwse Texelse leven

Zodra u een voet over de drempel zet, wordt u teruggevoerd naar langverlogen tijden. De inrichting van het museum dateert vooral uit de negentiende eeuw. Kunst- en gebruiksvoorwerpen die een kijkje in de keuken geven van het leven in die tijd. In 1599 werd het pand gebouwd als gasthuis. Daklozen en vreemdelingen kregen er gratis onderdak voor drie nachten. Later was het gasthuis in gebruik als woonhuis en in 1954 werd het ingericht als museum.

De kamers
Het pand aan de Binnenburg heeft nog grotendeels de authentieke indeling en inrichting: er is de woonkamer, waar werd geleefd, de opkamer, waar de mooie spulletjes werden neergezet, de keuken met een vuurplaats, granieten aanrecht en waterpomp. En de kelder die dienst deed als voorraadkamer. U komt ogen tekort bij een rondgang door de kamers.

Aagje Luijtsen
Een bijzondere, vaste expositie in de Oudheidkamer toont de brieven van Aagje Luijtsen. Een Texelse die leefde in de 18e eeuw en die haar echtgenoot, stuurman Harmanus Kikkert, in lange brieven vertelt over haar leven en de gebeurtenissen in Den Burg. De brieven geven een bijzonder inkijkje in het harde leven van de 18e eeuw en de bijzondere band van Aagje en Harmanus. Het museum organiseert zomers ook rondleidingen langs plekken die Aagje in haar brieven beschrijft.

Wisselende exposities
Regelmatig worden in de Oudheidkamer ook wisselende exposities georganiseerd, zoals over Texel 600 jaar Stad. Verder biedt het museum workshops en lezingen en is de Oudheidkamer een officiële trouwlocatie.

Kruidentuin
Bijzonder is de kruidentuin achter de Oudheidkamer. Dit is de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Er staan ruim honderd verschillende kruidensoorten op een oppervlakte van slechts 70 vierkante meter. Bijzonder is de schermbloemige zwartmoeskervel die er groeit. Deze wilde groente was verdwenen maar werd in 1944 door natuurvorser Jac. P. Thijsse herontdekt.

Oudheidkamer

Kogerstraat 1
1791 EN
Den Burg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp