Bert Keijser asperges

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Texelse Asperges

Wie denkt dat asperges alleen in het zuiden van Nederland worden geteeld, heeft het mis. Maak kennis met de Texelse asperge, ook wel het groene goud genoemd vanwege de bijzondere herkenbare smaak.
Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Asperges in de Texelse, zilte grond

Al meer dan tien jaar telen de Texelse agrariërs Bert en Meina Keijser asperges op Texel. Op het bedrijf worden aardappels verbouwd en er is een boerencamping. De teelt van asperges begon eigenlijk als een grapje. Hun kennis over asperges deden Bert en Meina op in Limburg, waarna ze startten met de teelt van aspergeplanten. Dat werd al snel een succes. De op Texel verbouwde asperges kregen door hun zilte omgeving een herkenbare smaak die zich positief van ‘gewone’ asperges onderscheidt.

De plant bleek goed te aarden in de leemhoudende Texelse grond. De oogst is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Op Texel mag niet beregend worden. Dat betekent dat in tijden van droogte er geen bewatering van de planten kan plaatsvinden. Daardoor is het jaarlijks een verrassing hoe groot de opbrengst is.

De teelt
Om te voorkomen dat de aspergebedden te droog worden, gaat er een foliebedekking overheen. De zwarte bovenkant van het folie trekt warmte aan, waardoor de asperges sneller groeien. Is het buiten heel zonnig en warm, dan wordt de folie omgedraaid zodat de witte kant boven komt. Deze weerkaatst het zonlicht.

Door de afwijkende weersomstandigheden op Texel groeien de asperges hier minder snel dan in het zuiden, maar dat zorgt wel voor een uitstekende kwaliteit. Tussen half april en eind juni worden dagelijks asperges gestoken. De dagopbrengst hangt nauw samen met het weer: hoe warmer hoe beter de oogst.

Rondleidingen
Op het bedrijf worden ook rondleidingen georganiseerd waarbij de bezoekers de aspergebedden bezoeken en meer leren over de aspergeplant en de teelt. Ook is er aandacht voor het schoonmaken en de bereidingwijze van deze delicatesse.

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp