Juttertje

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Slijterij De Wit en het kruidenbitter Juttertje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide zijn een begrip onder Texelaars, maar ook veel toeristen kennen de slijterij én het befaamde Texelse drankje. Heel wat Texelbezoekers gaan voor ze huiswaarts keren eerst nog even langs De Wit ‘voor een kruikje voor thuis’…
Deel deze pagina

Juttertje: het kruidenbitter van Texel

De opa van de huidige eigenaar van Slijterij De Wit begon al in 1930 met een bierbottelarij annex drankenhandel. Destijds was het een groothandel. In 1954 werd het pand aan de Weverstraat verbouwd tot slijterij. Daar, tegenover de HEMA, is Slijterij De Wit nog altijd gevestigd. Een echt familiebedrijf, waar inmiddels de derde generatie De Wit actief is.

Slijterij De Wit heeft z’n goede naam te danken aan het uitgebreide en gevarieerde assortiment. Zowel wijn-, whisk(e)y- als bierliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Met wijnen uit alle vrijwel alle wijnlanden, een grote afdeling speciaalbieren (waaronder natuurlijk de Texelse varianten) en een mooie selectie whisk(e)y’s.

En dan hebben we het nog niet gehad over de lokale specialiteiten, waaronder het beroemde Juttertje. Dit kruidendrankje, dat z’n naam dankt aan de eeuwenoude Texelse jutterstraditie, werd al in de eerste helft van de twintigste eeuw op Texel geproduceerd. Rond 1950 werd de stokerij gesloten, waarmee het drankje uit de gratie raakte. Het was Cor de Wit die het eind jaren zeventig nieuw leven inblies. En met succes: Juttertje –bekroond met het keurmerk Echt Texels Product – is nu het meest verkochte kruidenbitter van het eiland. Slijterij De Wit vertelt het verhaal van de drank alsvolgt:

Op Texel is jutten een eeuwenoude traditie. Bij nacht en ontij zijn stoere mannen op het strand, en soms zelfs in zee aan het jutten. Doornat en koud wordt bij thuiskomst het Juttertje gedronken. Maar natuurlijk kan iedereen van de kruidenbitter genieten, na een heerlijke fietstocht of wandeling. Het Juttertje is bereid volgens oud Texels familierecept. Toen Cor de Wit, geboren in 1929, in de jaren 70 een oude Texelse distilleerderij overnam, vond hij daar in een oude lessenaar het recept van deze kruidenbitter. 

Juttertje

Weverstraat 18
1791 AD
Den Burg

Meer van dit op Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp