De Slufter

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Slufter

Ontstaan
Natuurreservaat De Slufter is een duingebied met kreken. Bij extreem hoog water kan het gebied volledig vollopen; tijdens de gewone vloed stroomt het zeewater alleen de kreken in. De Slufter is het gevolg van een aantal dijkdoorbraken in de Texelse geschiedenis. Omdat Texel steeds meer inwoners kreeg, werd meer land ingepolderd. De aangelegde dijken kregen echter te maken met een aantal doorbraken. Via het gat dat in de negentiende eeuw in de dijk ten noorden van De Koog ontstond, stroomde het zeewater naar binnen – tot achter de duinen. Men besloot de pogingen landbouwgrond te creëren te staken en hiermee onstond aan het begin van de twintigste eeuw natuurgebied De Slufter.

Zoutminnend
Omdat De Slufter zo nu en dan volledig onder water komt te staan, kregen bijzondere zoutminnende planten de kans zich in het natuurgebied te vestigen. Zo vindt men hier onder meer Engels gras met kleine, roze bloemetjes, kweldergras, lamsoor – met de kenmerkende paarse bloemen – zeealsem, zeekraal en zoutmelde. Een aantal van deze planten kan ook van zoete gronden leven, maar gedijt het beste in een zoute omgeving.

Vogelparadijs
Het zeewater dat De Slufter instroomt, neemt allerlei kleine zeediertjes met zich mee, zoals krabbetjes en garnalen. Vogels, zoals aalscholvers, kiekendieven, lepelaars en rietzangers zijn dan ook in grote getale in het natuurgebied te vinden, op zoek naar eten in het slib dat is bezonken in de kreken. In de winter genieten ook zangvogels zoals sneeuwgorzen en strandleeuweriken van de voedselrijke bodem. Naast als rust- en foerageerplaats, is De Slufter ook populair als broedgebied. Om de vogels rust te bieden, is het grootste deel van het gebied aangewezen als vogelreservaat. In het noorden van De Slufter wordt onder meer gebroed door bergeenden, eidereenden, grutto’s, kieviten en kluten.

Recreatie
De Slufter is een prima plek om te recreëren. Er zijn diverse wandelpaden uitgezet in het zuiden van het gebied, waar men ook beschutte duinpannetjes tegenkomt: ideaal om bijvoorbeeld in te picknicken. Vanaf het duin bij de opgang van het natuurgebied, is het grote terrein goed te overzien. Met verrekijkers kunnen liefhebbers het af- en aanvliegen van vogels goed in de gaten houden. Omdat het grootste deel van De Slufter is ingericht als vogelreservaat, is alleen het zuidelijke deel vrij toegankelijk. In het broedseizoen is het overigens mogelijk dat ook hier paden afgesloten zijn.

impressie

Texel in beeld

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp