Eendenkooi bij Spang

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Eendenkooi bij Spang

Eendenkooien, zoals die bij Spang, liggen vaak in een bosje in afgelegen gebied. De reden dat eendenkooien verstopt werden voor het grote publiek, was dat de kooiker in alle rust zijn gang moest kunnen gaan met het vangen van eenden. Vroeger werden de dieren gevangen voor de poelier, tegenwoordig worden de eenden de kooiker vangt geringd voor vogelonderzoek.

In het gevang bij Spang
Een eendenkooi zoals die bij Spang bestaat uit een kooiplas – een watertje – met vangpijpen en een fuik. In het watertje zwemmen tamme eenden, die de wilde eenden naar de kooi moeten lokken. De kooiker verschuilt zich met zijn assistent, een hondje, achter de rietschermen langs de vangpijp. Wanneer er zich een wilde eend in de eendenkooi bevindt, trekt het hondje van de kooiker de aandacht. De nieuwschierige eend zwemt in de richting van het hondje, waar ook de kooiker zich bevindt. Als deze tevoorschijn komt, schrikken de wilde eenden, verlaten ze de pijp en belanden ze in de fuik waar de kooiker ze in een hokje opsluit.

Natuurmonumenten
De Spangerkooi wordt beheerd door Natuurmonumenten. Deze vereniging is een landschapsbeherende organisatie. Dit betekent dat het de natuur beschermt, door gebieden in beheer te nemen. Ook bewaart Natuurmonumenten de natuurwaarden en het door in de samenleving meer interesse in de natuur op te wekken.

Excursies
Natuurmonumenten organiseert ook excursies bij de Spangerkooi. Een gids leidt een wandeling door het bosje en de eendenkooi en toont hoe de kooiker vroeger aan het werk ging. In het kooikerhuisje is een kleine expositie over de werkwijze te zien.

impressie

Texel in beeld

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp