Wagejot

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Wagejot

Ontstaan
Wagejot is ontstaan toen in 1977 een nieuwe dijk langs Texel werd aangelegd. De nieuwe dijk kwam meer zeewaarts te liggen, waardoor tussen de oude en de nieuwe dijk een drassig gebied ontstond. Wagejot bestaat dan ook met name uit veel water. Het water in het poldertje is brak: het regenwater mengt zich met water uit de Waddenzee, dat door de kwel onder de dijk doorkomt.

Voedsel
De populariteit van Wagejot bij vogels is met name te danken aan de hoeveelheid en verscheidenheid aan voedsel die er te vinden is. In de slikkige, oude zeebodem leven allerlei kleine organismen, zoals wormen, garnalen en visjes, die als voedsel dienen voor de vogels.

Walhalla
Voor veel vogels, zoals bontbekplevieren, kluten, scholeksters en visdiefjes, is Wagejot de ideale broedplaats. Op kale en laagbegroeide eilandjes in het drassige gebied kunnen zij tussen maart en juni prima vertoeven: er is genoeg eten en ook rust is gegarandeerd.

Ook buiten het broedseizoen om wordt Wagejot druk bezocht door diverse soorten vogels – om even uit te rusten of eten te zoeken wanneer het tij in de Waddenzee hoog is, bijvoorbeeld. De gebieden Utopia, Zandkes, Dijksmanshuizen en Ottersaat, die net als Wagejot langs de Waddenzeedijk liggen, zijn eveneens geliefd bij vogels.

Natuurmonumenten
Wagejot wordt beheerd door Natuurmonumenten. Deze vereniging is een landschapsbeherende organisatie. Dit betekent dat het de natuur beschermt, door gebieden in beheer te nemen. Ook bewaart Natuurmonumenten de natuurwaarden en het door in de samenleving meer interesse in de natuur op te wekken.

impressie

Texel in beeld

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp