De Muy

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Muy

Ontstaan
De Muy, een jong duingebied, is het gevolg van een aantal dijkdoorbraken in de Texelse geschiedenis. Omdat Texel steeds meer inwoners kreeg, werd meer land ingepolderd. De aangelegde dijken kregen echter te maken met een aantal doorbraken. Via het gat dat in de negentiende eeuw in de dijk werd geslagen, stroomde het zeewater naar binnen. Hiermee kwam de ingepolderde geul weer onder water te staan. Toen het gat in de dijk werd gedicht, was vallei De Muy geboren. In de loop der jaren zijn grotere stuifduinen aangelegd, waardoor de valleien natter werden en het water bleef liggen. Zo ontstond ook De Muyplas in de voormalige geul.

Flora
In tegenstelling tot in het naastgelegen natuurgebied De Slufter – waar allerlei zoutminnende planten groeien – is De Muy afgesloten van het zeewater. Desondanks herbergt het terrein, dankzij de grote diversiteit in landschap, diverse soorten begroeiing. Zo is er een dennenbosje, groeien in de duinweiden verschillende soorten orchideeën, vindt men er de zeldzame tere guichelheul en zijn er in het najaar duindoornbessen, vlierbessen en bramen te plukken.

Vogelparadijs
De besjes in De Muy zijn niet alleen populair bij mensen: ook vogels weten dat in dit natuurgebied goed voedsel te vinden is. Onder meer zangvogels, zoals lijsters, rietgorzen, tjiftjaffen en zwartkoppen foerageren in De Muy. Behalve eten zijn er ook vogels die in De Muy graag een nestje bouwen. Een grote kolonie lepelaars broedt sinds het begin van de twintigste eeuw aan de rand van De Muyplas, maar ook aalscholvers, blauwe reigers, kiekendieven, riet- en loofzangers zijn in het broedseizoen in overvloed aanwezig in het natuurgebied. Gedurende deze periode is een deel van De Muy dan ook niet vrij toegankelijk voor publiek.

impressie

Texel in beeld

Meer van dit op Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp