De Texelse duinen
Gevarieerd landschap De hoogteverschillen in het uitgestrekte duingebie...
Schitterend uitzicht
Ook al ligt De Hoge Berg maar op 15,3 meter boven zeeniveau, het uitzicht vanaf het natuurgebied op de rest van het eiland, is prachtig. Het hoogste punt biedt kijk op een deel van het eiland en tot achter de Waddenzeedijk. Op de Hoge Berg liggen de deelnatuurgebieden ‘Het bossie’ – een speel- en picknickplaats, en De Zandkuil – het enige insectenreservaat van Nederland. Ook bevindt zich een begraafplaats in het gebied: de Erebegraafplaats Hoge Berg Texel, waar de Georgiërs rusten die omkwamen op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tuunwoallen
Natuurgebied De Hoge Berg is bij uitstek geschikt om te wandelen en te fietsen. De aanwezigheid van de schapenboeten en stolpboerderijen zorgt voor een ‘echt Texels’ uitzicht. De graslanden, die in de lente worden gevuld door huppelende lammetjes, worden van elkaar gescheiden door zogenaamde ’tuunwoallen’. Deze typisch Texelse landafscheidingen bestaan uit opeengestapelde graszoden. Naast de praktische functie, hebben de tuinwallen ook een grote ecologische waarde. Er groeien bijzondere plantensoorten, waar op hun beurt veel verschillende insecten op afkomen.
De Zandkuil
De Zandkuil ligt aan de oostzijde van De Hoge Berg en is het enige insectenreservaat van Nederland. Het gebied, een oude zandafgraving van slechts 0,74 hectare groot, ontstond in 1742. Sinds 1925 is het terrein officieel natuurreservaat en wordt het beheerd door Natuurmonumenten. De Zandkuil bestaat uit – de naam zegt het al – zand. Omdat het zand zo stevig is, kunnen graafwespen en -bijen hier prima holletjes graven. In de verschillende soorten zand die de zandkuil rijk is, zijn meer dan veertig soorten wespen en bijen te tellen. Andere insecten, zoals libellen en vlinders, vertoeven eveneens graag in het gebied. Ook bioloog, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse was na een bezoek aan het terrein enthousiast. Hij schreef er meermaals over.Omdat in het Hoge Berg-gebied zoveel insecten voorkomen, vinden vogels hier een ideale broedplaats. De weidevogels voeden hun hongerige jongen graag met de eiwitrijke versnaperingen.