Jac. P Thijsse

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Jac. P Thijsse

Thijsse werd geboren in Maastricht op 25 juli 1865 als derde kind in het gezin met vier kinderen van Catharina Johanna Priester en Jacobus Thijsse, een beroepsmilitair. Het gezin verhuisde regelmatig en belandde in 1877 in Amsterdam. Zijn vader werd notarisklerk en voor ‘Ko’, zoals zijn vrienden hem vroeger noemden, was een loopbaan als onderwijzer gepland. Zijn liefde voor de natuur werd vooral gestimuleerd door leerkracht C. Kerbert, die natuurlijke historie doceerde. Mede dankzij Kerberts enthousiasme bleef Thijsse tot aan zijn dood actief de natuur bestuderen.

Na de kweekschool aanvaardde hij in 1890 een baan aan de Fransche School in Den Burg, omdat hij had gelezen dat de flora op de eilanden bijzonder was. Omdat zijn aanstaande echtgenote niet op Texel wilde wonen, vertrok Jac. P., zoals hij zichzelf op latere leeftijd noemde, al in 1892 van Texel. Toch had hij voor altijd zijn hart aan het eiland verpand. ‘Texelaar zal ik blijven tot het eind’, schreef hij later over Texel.

Hij richtte onder meer de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland op (1905) en schreef diverse vogelboeken. Eerst met Eli Heimans, later alleen. Lange tijd waren de boeken van Thijsse de enige Nederlandstalige boeken over vogels. Zijn doorbraak bij het grote publiek volgde met de Verkade-albums waar hij de teksten voor maakte. Bij de koekjes van Verkade konden mensen plaatjes sparen die in de albums bij de tekst geplakt konden worden.

In oktober 1922 ontving Jac. P. Thijsse een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn gezondheid slechter en begin 1945 stierf hij op 79-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal. Op Texel is de Thijsselaan in Den Burg naar hem vernoemd.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp