Haven van Oudeschild

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Haven van Oudeschild

De aantrekkingskracht van het havengebied is groot, vooral de oude haven waar vooral de nostalgische schepen liggen en enkele restaurantjes en terrassen zijn gevestigd, is populair. De Oudeschilder haven is vanaf het eind van de negentiende eeuw fors gegroeid. Voor die tijd meerden de oester- en wiervissers hun boten vooral af in het haventje bij de IJzeren Kaap. Dat raakte echter rond 1860 in verval en werd onbruikbaar, zodat de schepen moesten uitwijken naar Oudeschild.

VOC
De maritieme geschiedenis van Oudeschild als havenplaats gaat echter veel verder terug en beleefde hoogtijdagen in de 17e eeuw. In die tijd was Oudeschild internationaal bekend vanwege de vele VOC-schepen die op de Reede van Texel op goed weer lagen te wachten voor hun verre reizen naar de Oost. Het proviand werd op Texel ingeslagen, evenals water uit de Wezenputten. Dit was populair vanwege het hoge ijzergehalte en de lange houdbaarheid. Dat stukje Texelse geschiedenis wordt ook belicht in museum Kaapskil in Oudeschild.

Altijd reuring
De haven van Oudeschild is dynamisch met een interessante mix van beroepsvaart, visserij en pleziervaart. Iedereen heeft z’n eigen havendeel. Eigenlijk bestaat de Oudeschilder haven uit meerdere havens: de Zuiderhaven en Noorderhaven, waar vooral de beroepsvaart en bruinevlootschepen liggen, de werkhaven waar de kotters liggen, de verenigingshaven met pleziervaart en de passantenhaven met de toeristische pleziervaart.

De haven vormt een belangrijke toeristische trekpleister op Texel. Dagelijks vertrekken diverse rondvaartboten voor een tocht langs de zeehonden op de zandbanken voor de kust van Oudeschild of om garnalen te vissen met toeristen. Ook de binnenkomst van de viskotters op vrijdag en zaterdag is populair bij het publiek.

De Waddenhaven is een modern ingerichte passantenhaven die bijzonder populair is bij botenbezitters. De faciliteiten zijn uitstekend en rondom de haven is veel te doen. Er is o.a. een grote speeltuin, barbecueplaats en een strandje.

In de oude haven zijn diverse restaurants en café gevestigd waar u uitstekend kunt eten. Uiteraard veel verse vis op vakkundige wijze bereid!

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp