VOC en Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Het ontstaan van de VOC
In de beginjaren van de handel werd er door de Nederlanders nog niet veel in specerijen gehandeld. De handel in specerijen lag volledig in handen van de Portugezen, die via een verdrag het alleenrecht hadden om handel te drijven met Oost-Indië. Nederland kocht haar specerijen in de haven van Antwerpen, waar Portugese kooplieden veel van hun waren verkochten.

Toen Nederland in oorlog kwam met Spanje wilde men verandering. Nederland was niet meer in staat specerijen te kopen in Antwerpen, omdat Spanje dit tegenhield. Daarnaast was er veel concurrentie tussen handelsondernemingen in Nederland. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt wilde daarom dat de handelscompagnieën samen gingen werken in één grote compagnie, namelijk de VOC. Dit gebeurde dan ook in 1602. Veel Zuid-Hollanders, die vlak bij Antwerpen hadden gewoond, vertrokken naar het noorden van Nederland en deelden daar hun kennis, geld en contacten om van de VOC een succes te maken.

De rol van Texel
Texel was een rustplaats en haven voor tientallen koopvaardij- en oorlogsschepen vanuit de hele wereld. Deze rustplaats heette de ‘Rede van Texel‘. De Rede van Texel liep van Den Helder tot aan Terschelling. Het dorp Oudeschild, dat nu nog steeds bestaat, was het centrale punt.

Vooral schepen die over de Zuiderzee voeren, waren voor de Rede van Texel van belang. Schepen wachtten in deze haven totdat de wind weer gunstig was. Dit kon weken tot soms wel maanden duren.

Sporen van het verleden
Sinds 1980 weten Texelse duikers spectaculaire vondsten van de VOC boven water te krijgen. Al deze spullen worden door het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologisch Onderzoek onderzocht.

Grote stukken van schepen en oude kannonen zijn te zien in museum Kaap Skil bij de molen van Oudeschild. Daarbij kan men via een auto-, fiets- of wandeltocht overblijfselen ontdekken uit de tijd van De Ruyter, Tromp en de VOC op Texel.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp