Rede van Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Rede van Texel

De Rede van Texel
Een rede is een ankerplaats die kunstmatig is aangelegd of natuurlijk is ontstaan door middel van dijken en steigers. In het dorp Oudeschild was zo een rede en deze heette de ‘Rede van Texel’.  De ankerplaats liep van Den Helder naar Terschelling.

Ten tijde van de VOC was ‘De Rede van Texel’ de belangrijkste ankerplaats in Nederland. Handelsschepen, vissersboten en oorlogsschepen trokken hier massaal naartoe om te wachten tot de wind de juiste richting had. Dit kon soms wel maanden duren.

Door de groei van de scheepvaart in de 17de eeuw, kwamen er steeds meer schepen naar Texel. Door de grotere diepgang van de schepen werd varen naar de Zuiderzee steeds moeilijker. De bevrachting, bevoorrading en inscheping verplaatsten hierdoor van de havensteden aan de Zuiderzee naar de Rede van Texel.

De Rede van Texel werd een drukke ankerplaats waar de hele dag schepen af en aan kwamen varen en waar familieleden en vrienden van kooplieden langskwamen op bezoek.

Nieuweschild
Oudeschild was de centrale plek van de Rede van Texel en moest uitgebreid worden door het grote succes. Ten noorden van Oudeschild werd daarom Nieuweschild gebouwd. Echter, toen de VOC failliet ging, ging het ook slecht met de Rede van Texel. Nieuweschild raakte in verval en tegenwoordig is er niets meer te zien van dit dorp.

Een gevaarlijke plek
De Rede van Texel was in tijden van kou en zware storm vaak verlaten. De ankerplaats had namelijk geen haven en kon daarom niet voor de juiste beschutting zorgen. Kleine schepen moesten aan de dijk aanmeren en grote schepen moesten voor anker liggen. Dit was bij zwaar weer erg gevaarlijk. Zo vond bijvoorbeeld op 24 december 1593 een zware storm plaats. Honderden schepen die voor anker lagen, kwamen door de wind met elkaar in botsing. Vierenveertig koopvaardijschepen vergingen en ongeveer duizend mensen verdronken. Gelukkig kreeg de Rede van Texel in 1780 wel een eigen haven. Dit zorgde voor meer veiligheid.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp