Fort De Schans

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Texels eten en drinken
Restaurants Texel
DOEN
Musea Texel
Winkels op Texel
Activiteiten Texel
Evenementen
TEXEL
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Fort De Schans

Willem van Oranje
Rond 1574 liet Willem van Oranje Fort De Schans aanleggen om Texel en de Rede van Texel te beschermen tegen vijandelijke schepen. De Rede van Texel was in de Gouden Eeuw een belangrijk punt op de scheepvaartroute, waar VOC-schepen voor anker lagen te wachten op gunstige wind. De Schans diende in die tijd niet alleen als fort, maar werd eveneens gebruikt als gevangenis. Ook werden er processen gevoerd en executies verricht.

Napoleon
Tussen 1810 en 1812 liet de Franse keizer Napoleon Bonaparte het Fort De Schans vergroten en verstevigen door twee steunforten te laten bouwen: Redoute en Lunette. Na de Franse tijd raakte het fort in verval. Rond 1930 werd zelfs een deel afgegraven; het zand werd gebruikt voor dijkverzwaring en naar verluidt de stenen voor huizenbouw in het nabijgelegen dorp Oudeschild.

Natuurmonumenten
Eind jaren negentig kwam het vervallen Fort De Schans onder de hoede van Natuurmonumenten, dat het fort stukje bij beetje restaureert. Tijdens het herstel werden interessante objecten opgegraven, die momenteel weer in oorspronkelijke positie zijn gebracht en deel uitmaken van Fort De Schans. Bij het uitbaggeren van de volgeslibte grachten werden onder meer eeuwenoude palen gevonden. In een van de punten van de vesting vond men resten van een oud straatje, dat indertijd werd gebruikt als platform voor kanonnen.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp