Visserij op Texel

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Musea Texel
Winkels op Texel
Evenementen
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Visserij op Texel

Van oudsher vormt de visserij op Texel een belangrijke economische pijler. Oosterend is van oudsher het belangrijkste vissersdorp, maar tegenwoordig is dat Oudeschild. Dat is de thuishaven van de Texelse vissersvloot, die nog ongeveer 30 kotters telt.

Het is een indrukwekkend gezicht wanneer (meestal) op vrijdagmiddag de imposante vissersschepen één voor één de haven binnenvaren. De vangsten zijn grotendeels gelost in Den Helder, waar de gezamenlijke visafslag voor Den Helder en Texel is gehuisvest. Op de kades zijn de vissers bezig met onderhoudswerkzaamheden en het boeten van netten. De Texelse vloot is vooral actief op de Noordzee en richt zich voornamelijk op de vangst van schol en tong. Enkele kotters houden zich bezig met de vangst van haring en garnalen. Een paar schepen vissen op schelpdieren.

De Texelse vissers zijn actief met de ontwikkeling van milieuvriendelijker en duurzamere vismethodes. Zo waren Texelse kotters al in een vroeg stadium aan het experimenteren met pulskorvisserij. Daarbij wordt de platvis, die vaak in de bodem zit verstopt, niet opgeschrikt door de zware wekkerkettingen van de boomkor, maar door stroomstoten die via sleepdraden de bodem in gaan. Met deze methode kan ongeveer 20 tot 40 procent op het brandstofverbruik worden bespaard. Daarnaast is er minder bijvangst, is de opbrengst groter en is de bodemverstoring aanzienlijk minder.

Een revolutionaire uitvinding voor de visserijsector komt van Texelse bodem: de SumWing, een nieuw vistuig dat eruit ziet een soort vleugel met een voelneus en waarmee op een andere manier kan worden gevist. Het eerste prototype verscheen in 2006 en sindsdien werd er geëxperimenteerd met manieren of er zo effectief mogelijk mee te vissen. Vanaf 2009 werd de ‘SumWing-methode’ succesvol geïntroduceerd in de visserij en ongeveer een derde van de Nederlandse platvisvloot vist ermee. Uit onderzoek is gebleken dat met de SumWing fors wordt bespaard om gasolieverbruik en is sprake van minder bodemberoering.

Door de steeds toenemende prijs van gasolie in de toekomst, waardoor het steeds moeilijker wordt om op een rendabele manier op platvis te vissen. Daarom wordt binnen het project ‘Pulswing’ gewerkt aan een samenvoeging van de twee technieken pulskorvisserij en de SumWing. De eerste resultaten zijn positief en uit berekeningen blijkt dat de samenvoeging leidt tot nog betere duurzaamheidprestaties, brandstofbesparing en economische resultaten.

Deel deze pagina
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp