Rede van Texel

Suche auf der Texel Information Website
Finden Sie hier die Informationen, die Sie suchen um die Insel zu entdecken.
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
ESSEN
Restaurants
Essen und Getränke aus Texel
TUN
Geschäften
Museen
Markt/Messen
Veranstaltungen
Aktivitäten
Ausflügen
SCHLAFEN
Bungalows / Villen
Appartements / Chalets
Campings
Hotels
TEXEL
Typisch Texel
Strand auf Texel
Transport
Dorfe
Natur
Jahreszeiten
Texel von Oben
Über Texel
Geschichte
Bemerkenswerte Leute auf Texel
Unkategorisiert

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Rede van Texel

De Rede van Texel
Een rede is een ankerplaats die kunstmatig is aangelegd of natuurlijk is ontstaan door middel van dijken en steigers. In het dorp Oudeschild was zo een rede en deze heette de ‚Rede van Texel‘.  De ankerplaats liep van Den Helder naar Terschelling.

Ten tijde van de VOC was ‚De Rede van Texel‘ de belangrijkste ankerplaats in Nederland. Handelsschepen, vissersboten en oorlogsschepen trokken hier massaal naartoe om te wachten tot de wind de juiste richting had. Dit kon soms wel maanden duren.

Door de groei van de scheepvaart in de 17de eeuw, kwamen er steeds meer schepen naar Texel. Door de grotere diepgang van de schepen werd varen naar de Zuiderzee steeds moeilijker. De bevrachting, bevoorrading en inscheping verplaatsten hierdoor van de havensteden aan de Zuiderzee naar de Rede van Texel.

De Rede van Texel werd een drukke ankerplaats waar de hele dag schepen af en aan kwamen varen en waar familieleden en vrienden van kooplieden langskwamen op bezoek.

Nieuweschild
Oudeschild was de centrale plek van de Rede van Texel en moest uitgebreid worden door het grote succes. Ten noorden van Oudeschild werd daarom Nieuweschild gebouwd. Echter, toen de VOC failliet ging, ging het ook slecht met de Rede van Texel. Nieuweschild raakte in verval en tegenwoordig is er niets meer te zien van dit dorp.

Een gevaarlijke plek
De Rede van Texel was in tijden van kou en zware storm vaak verlaten. De ankerplaats had namelijk geen haven en kon daarom niet voor de juiste beschutting zorgen. Kleine schepen moesten aan de dijk aanmeren en grote schepen moesten voor anker liggen. Dit was bij zwaar weer erg gevaarlijk. Zo vond bijvoorbeeld op 24 december 1593 een zware storm plaats. Honderden schepen die voor anker lagen, kwamen door de wind met elkaar in botsing. Vierenveertig koopvaardijschepen vergingen en ongeveer duizend mensen verdronken. Gelukkig kreeg de Rede van Texel in 1780 wel een eigen haven. Dit zorgde voor meer veiligheid.

Deel deze pagina
mehr über Texel

Haben sie nicht gefunden wonach Sie gesucht haben?

Finden Sie hier die meist gesuchte Themen.

гав

Teilen im Sozialen Medien

Wir sind stolz auf was das Insel Texel uns bietet und Teile es gern mit anderen. Teile uns mit deinem Soziale Medien und stelle anderen das Wunderschonen Insel vor!

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp