Eierlandse dam

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
Hotels op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Eierlandse dam

 

Het zandverlies aan de Eierlandse kust bedroeg zo’n 500.000 kubieke meter per jaar. De dam werd vanaf de duinvoetverdediging 825 meter zeewaarts gerealiseerd. Tot grote verrassing van Rijkswaterstaat ontstond aan beide zijden van de dam nieuw strand. Inmiddels is dit uitgegroeid tot het breedste strand van Texel (zandplaat De Hors op de zuidpunt niet meegerekend). Bij laag water is het vanaf het parkeerterrein wel een kilometer lopen naar de waterlijn. De enorme zandvlakte die is ontstaan, wordt nu veel gebruikt door vliegeraars en blokarters. Ook zeehonden worden regelmatig zonnend aan de waterkant gesignaleerd. Zwemmen is vanwege gevaarlijke stromingen nog steeds niet toegestaan in dit gebied.

Varianten
Een soortgelijke dam was niet eerder aan de Nederlandse kust aangelegd. Verschillende varianten werden onderzocht. Uiteindelijk viel de keus op 825 meter: een kortere zou te weinig effect hebben. Een langere, van 1800 meter, zou teveel van invloed zijn op de verplaatsing van zand naar de Waddenzee.

Dubbele aangroei
Tegen alle prognoses in, ontstond aan beide kanten een grote zandvlakte. Volgens RWS komt dat doordat de stroomgeul door de dam verder is weggedrukt. De verwachting was dat rond de kop van de dam een flinke stroming zou ontstaan, maar dat bleek mee te vallen. Het zand kon daardoor ook aan de noordkant bezinken. De situatie die RWS had gehoopt op lange termijn te bereiken, werd zo al binnen een paar jaar realiteit.

RWS verwacht na 50 jaar zo’n 30 á 40 procent op de kosten voor suppletie te zullen hebben uitgespaard. Tot nu toe voldoet de dam aan de verwachtingen.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp