Eierlandse dam

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels
Campings
Bungalows / Villa's
Appartementen / Chalets
ETEN
Restaurants
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten
Excursies
Musea
Winkels
Markt/Braderie
TEXEL
Natuur
Texelse strand
Over Texel
Geschiedenis
Dorpen
Typisch Texel
Vervoer
Opmerkelijke Texelaars
Texel van Boven
Seizoenen

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

Eierlandse dam

 

Het zandverlies aan de Eierlandse kust bedroeg zo’n 500.000 kubieke meter per jaar. De dam werd vanaf de duinvoetverdediging 825 meter zeewaarts gerealiseerd. Tot grote verrassing van Rijkswaterstaat ontstond aan beide zijden van de dam nieuw strand. Inmiddels is dit uitgegroeid tot het breedste strand van Texel (zandplaat De Hors op de zuidpunt niet meegerekend). Bij laag water is het vanaf het parkeerterrein wel een kilometer lopen naar de waterlijn. De enorme zandvlakte die is ontstaan, wordt nu veel gebruikt door vliegeraars en blokarters. Ook zeehonden worden regelmatig zonnend aan de waterkant gesignaleerd. Zwemmen is vanwege gevaarlijke stromingen nog steeds niet toegestaan in dit gebied.

Varianten
Een soortgelijke dam was niet eerder aan de Nederlandse kust aangelegd. Verschillende varianten werden onderzocht. Uiteindelijk viel de keus op 825 meter: een kortere zou te weinig effect hebben. Een langere, van 1800 meter, zou teveel van invloed zijn op de verplaatsing van zand naar de Waddenzee.

Dubbele aangroei
Tegen alle prognoses in, ontstond aan beide kanten een grote zandvlakte. Volgens RWS komt dat doordat de stroomgeul door de dam verder is weggedrukt. De verwachting was dat rond de kop van de dam een flinke stroming zou ontstaan, maar dat bleek mee te vallen. Het zand kon daardoor ook aan de noordkant bezinken. De situatie die RWS had gehoopt op lange termijn te bereiken, werd zo al binnen een paar jaar realiteit.

RWS verwacht na 50 jaar zo’n 30 á 40 procent op de kosten voor suppletie te zullen hebben uitgespaard. Tot nu toe voldoet de dam aan de verwachtingen.

Meer over Texel

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp