De Georgische Begraafplaats

Doorzoek de Texel Informatie website
Vind hier de informatie die je zoekt om het eiland te ontdekken
Zoeken
Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Categorieën
Geen onderdeel van een categorie
SLAPEN
Hotels op Texel
Campings op Texel
Bungalows / Villa's op Texel
Appartementen / Chalets op Texel
ETEN
Restaurants Texel
Texels eten en drinken
DOEN
Activiteiten Texel
Evenementen
Musea Texel
Winkels op Texel
TEXEL
Natuur Texel
Geschiedenis van Texel
Dorpen op Texel
Typisch Texel
Vervoer op Texel
Opmerkelijke Texelaars

Suggesties: weergetijdende koogvuurtorenhavenstrand

De Georgische Begraafplaats

Massagraf
Op 26 mei, 6 dagen na het einde van de opstand, worden de Georgiërs begraven in een massagraf op de Hoge Berg. Het was volgens ooggetuigen een snelle begrafenis. Een maand later wordt het eerste monument bij het graf van commandant Sjalwa Loladze geplaatst. Het monument wordt kort na plaatsing vernield. Door wie is niet bekend.

Herplaatsing graven
Ook bij hoeve ‘Buitenzorg’ en ‘De Mok’ lagen massagraven van Georgiërs. De slachtoffers die hier lagen, waren om het leven gekomen door executie van de Duitsers. Pas in 1947 worden deze overledenen samengevoegd in het Georgische massagraf op de Hoge Berg. Dat deze samenvoeging zo lang duurde, kwam omdat de Georgische officieren, die de oorlog hadden overleefd, niet wilden dat gevangen geëxecuteerden in het massagraf op de Hoge Berg terechtkwamen. Zij vonden dat deze Georgiërs zich hadden overgegeven aan de Duitsers en niet tot de andere slachtoffers behoorden.

Herdenkingsplaat
Door de tientallen jaren heen heeft de begraafplaats verschillende monumenten gehad. In 1970 komt de Georgische regisseur Rezo Tabukasjwilli langs en brengt een geslagen koperen naamboord aan op het hek van de begraafplaats. Op dit bordje staat in drie talen de tekst “Gemeenschappelijk graf van de Sovjetsoldaten uit Georgië”. Later is dit weer aangevuld met bronzen reliëfs en een hek dat gesmeed is door de Georgische kunstenaar Nodaz Mgaloblisjwilli. In 1977 wordt de begraafplaats officieel Georgische begraafplaats ‘Loladze’ genoemd.

De begraafplaats is te vinden op de Zuid Haffel 42 in Den Burg en is gratis toegankelijk.

Deel deze pagina
Meer over Texel

Niet gevonden wat je zocht?

We hebben nog een aantal interessante artikelen voor je op een rijtje gezet

гав

Delen via Social Media

We zijn trots op wat het eiland Texel ons te bieden heeft en delen dit graag met anderen. Deel ons via jouw sociale media en laat anderen kennis maken met ons prachtige eiland.

Email
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp