Het witte goud
Allereerst maakt de unieke smaak de asperges zo bijzonder. Door de oude Texelse leemhoudende grond, een grondsoort die je eigenlijk vooral in Zuid-Limburg vindt, ontstaat er een zachte en malse smaak. Daarbij bevat de grond extra mineralen, zilt en zout, waardoor er juist een zoete smaak ontstaat. De asperges zijn zeer geliefd en worden daarom ook wel het witte goud van Texel genoemd. Het is niet voor niets dat ook Texelse restaurants de asperges inkopen en verwerken in hun gerechten. Tip: de asperges smaken uitstekend met Texelse schapenkaas. Deze is te verkrijgen bij kaasboerderij Wezenspyk.

Het weer bepaalt
Of het telen van de asperges slaagt, heeft alles te maken met het weer. Op het eiland mag namelijk niet beregend worden en dit betekent dat het succes van de asperges door de natuur bepaald wordt. Om toch enige invloed uit te oefenen op de teelt en een droge grond te voorkomen, worden de asperges bedenkt met een speciaal soort folie. En de uiteindelijke opbrengst? Die wisselt per dag! Dit komt omdat de opbrengst op zonnige dagen hoger ligt dan wanneer er minder zonuren zijn.

Spannende klus
Om te voorkomen dat de oorspronkelijk witte asperges van kleur veranderen, mogen de asperges geen daglicht zien. Dit betekent dat ’s morgens vroeg de asperges al gestoken worden. Dit is nog een hele klus, omdat de asperge in de grond gesneden moet worden en daarbij natuurlijk niet mag breken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het witte goud van Texel? Vanaf eind april/begin mei zijn de asperges verkrijgbaar in de boerderijwinkel van Keijser (Ongeren nummer 5) of bij diverse restaurants.

Misschien vind je dit ook interessant

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sed similique corrupti ullam dolores excepturi iure officia. Totam obcaecati perferendis exercitationem et.

Het strand van Texel: 3x hotspots

Meer info
Keijser Asperges een groentekrat vol

Typisch Texelse producten

Meer info

De leukste muziekfestivals op Texel

Meer info

Musea op Texel

Meer info